Berke József

Bemutatkozás

Az ELTE TTK-án szerzett okleveles fizikus diplomát 1987-ben. Egyetemi tanulmányai után a Pannon Agrártudományi Egyetemen digitális képfeldolgozás és távérzékelés kutatási célú gyakorlati hasznosításán kezdett dolgozni. Jelenleg a GDF főiskolai tanára, a University of Hertfordshire Vezető Tutora valamint a SZIE Környezettudományi Doktori Iskola oktatója.

Közel harminc hazai és nemzetközi kutatás-fejlesztési programban vett részt. Számos hazai és nemzetközi oktatási és kutatási szervezet tagja. Alapítója a Képfeldolgozók és Alakfelismerők Országos Társaságának, az NJSZT „Multimédia az oktatásban” Szakosztályának. A Journal of Applied Multimedia tudományos folyóirat főszerkesztője.

Több mint harminc éve vesz részt a felsőfokú oktatásban, mint oktató a szakképzéstől a mérnökképzésen át a doktori képzésig.  150 MSc, BSc diplomadolgozat konzulense, melyből 2 angol, 3 francia hallgató volt. 7 PhD növedéke közül 5 fokozatot szerzett. 390 publikációja jelent meg, melyből közel 100 idegen nyelven. 10 szakkönyv szerzője.

Kutatási és oktatási munkáját 1991-ben a MTA, 1998-ban a Pannon Egyetem, 2001-ben a Gábor Dénes Főiskola díjazta. 2007-ben a „Multimédia az oktatásban gyűrű – életmű” díját, 2010-ben a „Multimédia az oktatásban Örökös tag” díjat kapta. 2010-ben a vörösiszap kutatásokban kifejtett tevékenységéért „Tudásért aranyéremmel” tüntették ki. Alapítója és vezetője a Digitális Fotósuli Diákműhelynek. Hobbija a természetfotózás.

Jelenleg digitális képek tartalom és szerkezet alapú vizsgálatával, 5G alapú hálózatok gyakorlati és kutatási célú, valamint Mesterséges Intelligencia alapú látórendszerek tervezésével, vizsgálatával foglalkozik. K+F eredményeit mg-i, környezetvédelmi, ipari, védelmi és informatikai területeken alkalmazzák.