Professzionális eHétköznapok-2

Hely

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, I. épület, (Magyar tudósok körútja 2.) B. 210-es terem

Dátum

Hogyan kommunikál az informatikus a felhasználói világgal? Mi volna a közös nyelv?
Alapfogalmak értelmezése, a szakmában és a mindennapokban.

A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság
e-szolgáltatások minősége
és e-Hétköznapok szakosztályai közös
programja

Program:

17.00-17.00  Megnyitó

Talyigás Judit, az eHétköznapok szakosztály elnöke

17.05-17.30  Miért nem beszél egy nyelvet a fejlesztő és a felhasználó?
Előadó: Sikné Lányi Cecillia

Sok informatikus nem is gondol arra, hogy nemcsak a kód minősége a fontos, hanem a felhasználó elégedettsége, a könnyű és biztonságos használhatóság és nem utolsó sorban a szoftver kinézete sem mellékes. A jó szoftver fejlesztések eredménye: működő rendszer, amelyeket ha azok nem az automatizálást, robotikát, vagy más ipari műveleteket támogatnak, emberi lények használják, akik sokszor különböző kultúrákban nevelkedtek, tanultak. Ezért a tervezésnél figyelembe kell venni a leendő felhasználóknak az igényeit, és a képességeit is.  Mielőtt a termék a nagyközönség elé kerül, de már a tervezés folyamán is ezért sok-sok tesztelésre van szükség.

Az előadás bemutatja a több évtizedes fejlesztői munka alatt szerzett érdekes tapasztalatokat: amelyeket a  megrendelőkkel, a leendő felhasználókkal való kommunikációból és a különböző igények  megismerése során gyűjtöttem össze  egy-egy szoftver sikeres felhasználói felületének kialakítása érdekében.

Sikné Lányi Cecillia a Pannon Egyetem, Műszaki Informatika Kar Villamosmérnöki és Információs rendszerek tanszék egyetemi docense

17.30-17.55 Mesterséges Intelligencia eszközök és alkalmazásuk a közigazgatásban
Előadó: Futó Iván

Mesterséges Intelligencián és ontológián alapú megoldások egyik klasszikus változatának, a logikai következtetésen alapuló szakértő rendszereknek történő alkalmazásáról szól. Az ilyen szakértő rendszerek a szakterületi szakértők, jogszabályok, szabályzatok és az intézményi tacit tudás explicitté tételével képesek logikai következtetéseket – levezetéseket – végezni egy adott kérdés megválaszolása érdekében.

A jelentős részük a megoldás során feltett kérdések okát megmagyarázzák, kérésre megmutatják a levezetéshez felhasznált szabályokat és az azok mögött álló forrásdokumentumok megfelelő passzusait is.

Ezek a szakértő rendszerek különösen jól alkalmazhatók a közigazgatásban/államigazgatásban, ahol az intézmények működése, ill. a döntések, jelentős mértékben normatív szabályozáson alapulnak. A magyarázatadás képessége két szempontból is érdekes: a közigazgatásban a döntéseket általában indokolni kell – határozatok-, másrészt a GDPR az új adatvédelmi törvény a döntéstámogató rendszerektől elvárja döntéseik indoklását is.

Futó Iván  a Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi kar Információrendszerek tanszék, c. egyetemi tanára és a Multilogic Kft. ügyvezető igazgatója

17.55-18.25 Ne ijesszen el a (számítás)technika ördöge!
Önkéntes szemmel a Telekom legyél te is informatikus! programjáról

Előadó: Erdey Levente, T-Systems
 
Az előadásban a Legyél Te is Informatikus! program egyik oktatója osztja meg a tapasztalatait azzal kapcsolatban, hogy honnan és hogyan indult útjára a Telekom kezdeményezése, milyen célokat sikerült elérni, illetve informatikusként miért jelent páratlan élményt önkéntesként támogatni az informatika közérthetőségét és népszerűsítését. A beszámoló során részletesen hallhatunk a program nehézségeiről, találkozhatunk best practice példákkal, valamint az előadások kulisszái mögé is betekinthetünk.
 
Erdey Levente több mint 15 éve dolgozik informatikusként, a szakmai pályafutása alkalmazás tesztelőként indult, majd adatbázisok adminisztrációja, hangolása mellett számlázási, ügyfélkapcsolati és banki rendszereket tervezett, épített, migrált és üzemeltetett, határon innen és túl. Jelenleg Big Data rendszerekkel és Hibrid adattárházakkal foglalkozik.

18.30.- 18.45 Tim O’Reilly WTF - Miért rajtunk múlik, hogy mit hoz a jövő? cimű könyvet
Bemutatja: Bőgel György

Tim O’Reilly 40 éve, a techipar pionírjaként figyeli és alakítja a Szilícium-völgy aktuális trendjeit, melyek évről évre végigsöpörnek a világon, gyökeresen megváltoztatva a mindennapjainkat. A szerző új könyvében a mesterséges intelligencia által gerjesztett kihívásokra és aggodalmakra kínál gyakorlati megoldásokat. A könyvet a TYPOTEX adta ki 2018-ban.

Bőgel György közgazdasági egyetemi tanulmányait követően először vállalatszervezési tanácsadóként, majd egyetemi oktatóként tevékenykedett, a tanítás mellett több éves átfutású nemzetközi fejlesztési programokat irányított. 2001-ben stratégiai tanácsadó lett a KFKI Számítástechnikai Rt-ben, és ugyanebben az évben kapott meghívást a CEU Business School tanári karába külsős professzorként. Ma a CEU főállású tanára.
Szakterülete az infokommunikációs piac elemzése, az informatika hatása a gazdaságra. 2016-18 között az NJSZT alelnöke.
 

18.50 Zárszó

Vitályos Gábor, az eSzolgáltatások szakosztály elnöke

47.473467, 19.059806