A jelenből a digitális jövőbe

A Neumann Társaság online konferenciája november 4-én!

Dátum

2020.11.04.

A Neumann Társaság A jelenből a digitális jövőbe konferenciáját online platformon tartjuk meg 2020. november 4-én 14 és 19 óra között. Az eseményre előzetes regisztrációt követően bárki díjmentesen becsatlakozhat majd az interneten keresztül, és lehetőség lesz interakciókra is a neves előadókkal. Az online konferencián kerülnek átadásra: a nagy presztízsű Neumann Professzori Díj (a BMGE-vel közösen) és a Társaság a hazai informatika kiválóságait elismerő díjai is.

Regisztráció: https://njszt.hu/hu/webform/njszt-konferencia-2020

Miért fontos ismernünk Sophiát, az első humanoid robotot?

Hogyan kaphatott állampolgárságot és vajon mennyire szükséges felkészülnünk a jövőben arra, hogy életünket intelligens bitek hálózzák be?

Programtervezet

(A programváltoztatás jogát fenntartjuk!)

14:00 – Dr. Beck György köszöntője és a 2020-as Neumann Professzori Díj nyertesének köszöntése

14:15 – Prof. Dr. ifj. Székelyhidi László matematikus nyitóelőadása: Logikai szörnyetegek a hidrodinamikában

A hidrodinamika mint tudomány két csoportba osztható: az első csoportban vannak a mérnökök és fizikusok, akik megfigyelik azt amit nem tudunk megmagyarázni, a második csoportban pedig a matematikusok, akik megmagyarázzák azt amit nem tudunk megfigyelni. Ahhoz hogy ez a két csoport tudjon egymáshoz közeledni, talán szükségünk lesz bizonyos fraktálszerű logikai szörnyetegekre.

A Leibniz-díjas tudós tudományos eredményei a napjaink szuperszámítógépeivel készített időjárási előrejelzések alapját képező modellezést tették hatékonyabbá.

Néhány érdekesség ifj. Székelyhidi Lászlóról:

14:45 – Szökőcs Csaba, az evosoft Hungary Kft. vezető szoftvermérnöke: Ördögi mesterségek – a jövő munkahelyei

A jövő munkahelyeinek jelentős része ma még nem létezik, de a jelenlegiek nagy hányada is meg fog szűnni. Mire számíthatunk a kutatások alapján, milyen készségekre lesz szükségük a munkaerőpiacon a mai fiataloknak? A Ford Motors kutatása segít bepillantani a gyerekeink, unokáink majdani munkájába. Valóban ördögiek a jövő mesterségei?

15:15 – Dr. Prónay Szabolcs, a Szegedi Tudományegyetem adjunktusa: Hogyan változtatta meg a COVID a közösségi tudás alkalmazását?

Manapság a fogyasztók elsősorban a közösségi tudásból informálódnak – mások értékelései, „csillagozásai” alapján döntenek, ismerőseik közösségi médiában megosztott ismereteiből tájékozódnak. Ez alapvetően egy hatékony informálódási módszer lenne, azonban könnyen vezethet fals információk (fake news-ok) terjedéséhez, mivel nem szakértők, hanem a naiv tömeg tájékoztatja egymást. Ebben a helyzetben jelent meg a COVID-19 járvány komoly hitelességi és összeesküvés elméleti zavart okozva az emberek fejében

15:45 – Díjátadó

szünet

16:00 – Popovics László, az OTP Bank Elosztott Rendszerek Fejlesztési Igazgatóság vezetője: Digitális avatar

A digitalizáció egyre hangsúlyosabb témakör napjainkban. A jövőben ez alól a munkaerő sem képez kivételt. Az előadás során egy útra kísérjük el a hallgatóságot, ahol megismerik a digitális dolgozó projekt kapcsán felmerülő kihívásokat, és feladatokat

16:40 – Dr. Szűts Zoltán, az Eszterházy Károly Egyetem docense és a Milton Friedman Egyetem oktatója, digitálismédia- és pedagógiakutató: Ki tanít kit?

Nem állítom, hogy az infokommunikációs technológiák, a digitális tartalmak, illetve az online platformok megjelenése hozta volna a legnagyobb vagy kizárólagos változást az oktatás rendszerében a 20. századtól kezdődően. Amellett érvelek azonban, hogy a digitális technológia és a belőle fakadó innováció felerősítő hatása képes korábban nem látott mértékben átalakítani egyes oktatási gyakorlatokat. Ez egyben azt is jelenti, hogy a digitális technológia használata az oktatásban szélsőséges következményekkel is járhat. A tudatos, a pedagógiai célokat és a technológia természetét egyszerre figyelembe vevő technológia-használat az oktatás hatékonyságának jelentős növelését eredményezheti, míg ennek ellentétje a drasztikus hatékonyság csökkenéshez vezethet.

A jelenben a digitális kultúra, az infokommunikációs technológia és a horizontálisan szerveződő hálózatok következményeként a tanár szerepe és feladata átalakul – a tanulók is ezt várják el.

Előadásomban a változásokat bemutatva két kérdéskörre térek ki: a digitális pedagógia előnyeire és kihívásaira, illetve a tanár átalakuló szerepére.

17:10 – Díjátadó

szünet

17:40 – Dr. Nagy Ádám, a Selye János Egyetem docense, az Excenter Kutatóközpont ügyvezetője: Tegyük rendbe a generációs logikát!

A generációelmélet háttere.

Az X, Y, Z jellegzetességei.

Mi ez az Alfa izé?

És a karanténügyek?

És miért érdekeljen ez engem?

18:10 – Dr. Tilesch György (George Tilesch), az amerikai Fehér Ház MI-etikai munkacsoportjának tagja, a Neumann Társaság Mesterséges Intelligencia Nagykövete: A MI jövőnk - AI esélyek es veszélyek a nagyvilágban és Magyarországon

A MI áttörése exponenciális változásokat hozott és hoz világunk mindennapi realitásában. A transzverzális technológia ígérete és terjedése lázba hozta a különböző szektorokat és egyszerre vonzza és riasztja a közvéleményt: transzformaív erejének és hatásainak igazságkereső megértése és megértetése azonban egyre akutabb társadalmi feladat. Hogyan lássunk tisztán a jelenleg félig-meddig láthatatlanul zajló MI-dominanciára törő versenyfutásban, a közeljövő MI-generálta gazdasági és társadalmi kihívásaiban és hogy hozhatunk jó döntéseket Magyarországnak és civilizációnknak, amely a közérdeknek megfelelően tereli az MI fejlődését és terjedését? Mindezen témaköröket a BetweenBrains: Taking Back our AI Future könyv társszerzője, a Szilicium-völgyben élő Tilesch György globális MI-szakértő köti össze, aki nemzetközi ügyfeleinél szerzett gyakorlati tapasztalatait összegzi előadásában.

18:40 – Dr. Beck György zárógondolatai

A nap folyamán kerülnek átadásra a Neumann Társaság hagyományos díjai.

Technikai információ:

A konferenciára jelentkezőknek a platformot biztosító RentIT küldi ki e-mailben a belépéshez szükséges információkat. Az Internet Explorer használata nem támogatott. Ha stream során problémát észlel, érdemes ellenőrizni az internetkapcsolatot - és wifiről vezetékes netre váltani!

A jelenből a digitális jövőbe