NEUMANN KONFERENCIA 2021

DEEP IT – jövőképek, háttértendenciák a Neumann Társasággal

Dátum

2021.11.10.

2021-ben november 10-én (14:00-tól 17:45-ig) tartjuk meg a Neumann Konferenciát online térben. Professzionális platformon interaktív konferenciaélményt nyújtunk a regisztrált résztvevőknek. Tematikánkban aktuálisak és jövőorientáltak igyekszünk lenni, egyúttal reagálni a pandémia okozta kihívásokra, amelyek az IT-szektort érték.  

Az előadások során egyaránt terítékre kerülnek:

  • társadalmi veszélyek, kihívások (deep fake, kamuvideo),
  • új ipari tendenciák (pl. a 3D nyomtatás új generációja; gépi tanulás és szimuláció gyakorlati felhasználása),
  • egészségügyi vonatkozások (tömeges tesztelés algoritmusa a járvány idején)
  • az emberi nyelv és a mesterséges intelligencia

19-re lapot kérni? Ne engedjünk a 21-ből. Kinézve az IT-kutatások mélységeiből: merre tovább, hogyan segíthetünk egy élhetőbb, biztonságosabb világ megteremtésében? Erre keressük a válaszokat – és bemutatjuk az innovatív cégeket, akik jobbá teszik az IT-t.

Programtervezet

(A programváltoztatás jogát fenntartjuk!)

14:00 – Dr. Beck György köszöntője

14:10 – Lakatos Dávid: Egy globális 3D-nyomtató cég felépítése és Budapestre hozatala

Lakatos Dávid, MIT végzettségű kutató, akinek Formlabs nevű startupjába 2 milliárd dolláros értékelés mellett 150 millió dollárt fektetett a japán Softbank. A Formlabs termékfejlesztési vezetője a 3D-nyomtatás jövőjéről és az új generációs technológiákról beszél. Előadásából az is ki fog derülni, hogy miben jobb Budapest Berlinnél, vagyis miért budapesti irodájuk kibővítésével hozzák létre legnagyobb európai fejlesztési központjukat: egy globális 3D nyomtató cég építésével és Budapestre telepítésével kapcsolatos tapasztalatokba avatja be a közönséget.

Az előadó Bostonból jelentkezik be a konferenciára.

Lakatos Dávid
Lakatos Dávid

14:40 – Török Ákos: Tömeges tesztelési lehetőség a COVID-19 járványban: "Mese egy önkéntes tudományos projektről (horror, 18 éven felülieknek)"

Török Ákos informatikus, aki az egyszerű és gyors tömeges tesztelés ötletének felvetéséért a 2020-as év embere díjat érdemelte ki a Qubit szerkesztőségétől. A Suppress19 tudóscsoport ötletgazdáját hallhatjuk a COVID-19 visszaszorításának algoritmusairól.

A szinopszis a szokásos előadásoktól eltérő kalandot ígér:

- Egyszer volt, hogy nem volt.. (háttér, trigger)
- Ment, mendegélt, találkozott egy jóbaráttal... (kezdő lépések)
- A mocsár
- A sokfejű sárkány
- A királylánybőrbe bújt farkas
- Minden jó, ha A vége jó - és Minden rossz, ha A vége rossz?: tanulságok

Török Ákos
Török Ákos. Fotó: Qubit

14:55 – Dr. Veszelszki Ágnes: Deep fake

Dr. Veszelszki Ágnes nyelvész, újmédia-kutató, a Budapesti Corvinus Egyetem tanszékvezető egyetemi docense a vizuális manipuláció témakörével foglalkozik. Ezen belül is azt vizsgálja, hogy az új technológiák (mint a deepfake) aláássák-e az interneten megjelenő információk hitelességét: kinek-minek hihetünk, ha már a szemünknek és fülünknek sem?

Dr. Veszelszki Ágnes
Dr. Veszelszki Ágnes

15:25 – Díjátadó

szünet

15:35 – Bakk József: Mivé lett az IT világa 2021-re?

Bakk József, az IDC tanácsadó cég country managere. Az IDC informatikai és távközlési piackutató vállalat összeállításai, listái alighanem minden informatikus számára ismertek, így különösen hiteles helyzetképet adhat az előadó az információtechnológia világáról. Felvetése szerint az IT világa egészen más, mint ahogy azt 20 éve elképzeltük, és minden jel arra mutat, hogy máshogy alakul, mint ahogy azt 2-3 éve gondoltuk. Előadásában arra is rávilágít, hogy a rengeteg részterület (mobil, hálózat, sw fejlesztés, IT biztonság, support, PM, stb.) mögött van-e közös alap, vagy természetes a differenciálódás. Hogy mindenki informatikus-e, milyen rétegződések, átjárhatóságok vannak a személyes kompetenciák terén.

Bakk József
Bakk József

16:05 – Dr. Horváth Zoltán: Cloud-HPC-rendszer városi légszennyeződés nagy felbontású szimulációjára és a közlekedés optimalizációjára

Horváth Zoltán, a Széchenyi István Egyetem tanszékvezető professzora, aki 2020-ban kapott Kalmár-díjat az NJSZT-től. Most első kézből értesülhetünk kutatásairól:

Társadalmi kihívások megoldása, pl. légszennyeződés csökkentése, klíma-folyamatok megértése, migráció előrejelzése gyakran hasznosan merít a számítógépes modellezés eszközeiből. A megoldások rendszerint nagy teljesítményű számításokat (HPC-t) igényelnek, a folytonosan bővülő elvárásoknak megfelelő új matematikai algoritmusokhoz kapcsolódóan, és tipikus elvárás az is, hogy az eredményül létrejövő bonyolult szoftver-terméket nem-informatikus szakember - pl. városvezető, környezetvédelmi szakember - is könnyen használhassa.

Az előadásban a SZE MathSO Ipari Matematika Kutatócsoportjának egy ilyen cloud-HPC-megoldását mutatjuk be városi légszennyeződés idő függő, gyors, nagy felbontású 3D hálón történő, gépi tanulási módszereket is használó megoldására. Az emissziót a városi közlekedés csatolt szimulációjából nyerjük. Bemutatjuk a szoftveren nyugvó közlekedésirányítási rendszer prototípusát Győr városának egy forgalmas útszakaszára. Ipari közreműködő partnerek: Magyar Közút NZrt, Robert Bosch Gmbh. A projekt a HiDALGO H2020-as projekt keretében kerül megvalósításra.

Horváth Zoltán. Fotó: Májer Csaba József, Széchenyi Egyetem
Horváth Zoltán.
Fotó: Májer Csaba József, Széchenyi Egyetem

16:35 – Díjátadó

szünet

16:45 – Dr. Prószéky Gábor: Gépi tanulás, nyelvtechnológia és a magyar nyelv digitális fenntarthatósága

Prószéky Gábor matematikus, nyelvész, a MorphoLogic cég alapítója, a Nyelvtudományi Kutatóközpont főigazgatója. Előadásából abba nyerhetnek betekintést a nézők, miként alakul majd a nyelvek gépi feldolgozásának a jövője, és a mesterséges intelligenciák hogyan befolyásolják a beszédfelismerő, gépi hanggal kommunikáló rendszerek működését.

Prószéky Gábor
Prószéky Gábor

17:15 – Dr. Beck György zárógondolatai 

A nap folyamán kerülnek átadásra a Neumann Társaság hagyományos díjai és az Év informatikai újságírójának járó, az IVSZ-szel és az Infotérrel közös Kovács Attila-díj is!

Technikai információ:

A konferenciára jelentkezőknek a platformot biztosító RentIT küldi ki e-mailben a belépéshez szükséges információkat. Az Internet Explorer használata nem támogatott. Ha stream során problémát észlel, érdemes ellenőrizni az internetkapcsolatot - és wifiről vezetékes netre váltani!