AI AVAGY A JÖVŐ ELKEZDŐDÖTT?

HÉTKÖZNAPI KÉRDÉSEK EGY NEM HÉTKÖZNAPI TECHNOLÓGIAI FORRADALOM ÁRNYÉKÁBAN

Dátum

2023.12.08.

Az NJSZT eHétköznapok szakosztály

2023. december 8-án 16:00 órai kezdettel

online workshopot hirdet

AI, AVAGY A JÖVŐ ELKEZDŐDÖTT? HÉTKÖZNAPI KÉRDÉSEK EGY NEM HÉTKÖZNAPI TECHNOLÓGIAI FORRADALOM ÁRNYÉKÁBAN címmel, az alábbi program szerint

AI, forrás: Rawpixel.com

Az 1980-as évek egyik legizgalmasabb kérdése volt, hogy mi mindent változtat meg az életünkben a számítógépek széleskörű elterjedése. Aztán megjelentek a robotok, amelyek nagy hatékonysággal vették át a gyárakban az ismétlődő, monoton munkafolyamatokat. Ma már olyan precíziós robotokat használunk, amelyek nagy segítséget nyújtanak a gyógyászatban vagy akár az űrkutatásban is.

De mi a helyzet az AI technológiákkal? Milyen forradalmi újításokra számíthatunk a közeljövőben? Vajon ki akar megkóstolni egy olyan péksüteményt, amelynek a receptjét az AI tervezte? Kiválthatja-e a fordítók munkáját az a program, amely másodpercek alatt képes szinte bármilyen nyelven szöveget generálni írásban és szóban is?

Mi történik majd akkor, amikor egy vállalkozás a telefonos megkeresésekre egy AI asszisztenssel válaszol? Vajon jogos elvárás lesz, hogy az orvosok a bonyolultabb diagnózisok felállításánál AI-t használjanak? De a sort még hosszasan folytathatnánk.

Érezhetően egyre égetőbb a kérdés, hogy mi történik majd hétköznapi feladatok egész sorával, amelyekről sokáig azt gondolhattuk, hogy nem tudják nélkülözni a humán ágens jelenlétét. Vajon milyen lesz az életünk az AI forradalma után?

A workshop előadásain keresztül, ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat.

Előadók és témák:

16:00-16:05 Köszöntő Talyigás Judit, Dr. Guld Ádám (NJSZT eHétköznapok szakosztály)

16:05-16:25 Kik és mit gondolnak a mesterséges intelligenciáról a hétköznapokban? Milyen gondolatok foglalkoztatják a közvéleményt az AI kapcsán? Mennyire ismert a technológia a társadalom egyes szegmenseiben? Akik ismerik, mit gondolnak róla? Ki gondolja, hogy az AI forradalmasíthatja a hétköznapjainkat? Vajon kik féltik az állásukat?

Előadó: Sági Ferenc (NRC, Piackutató)

16:25-16:45 Az AI helye és szerepe a közösségi média evolúciójában Vajon milyen változásokra számíthatunk a közösségi médiában az AI egyre szélesebb körű alkalmazása kapcsán? Vajon mit érzékelnek ebből a változásból a hétköznapi felhasználók? Kell-e tartanunk az új technológia térhódításától, vagy mi csak jól járhatunk?

Előadó: Joanelli Tamás (Be Social, tulajdonos-ügyvezető)

16:45-17:05 De akkor ki fog dolgozni? Az AI munkaerőpiaci szerepe Mi lehet az AI munkára gyakorolt hatása? Milyen munkafolyamatokat forradalmasíthat a technológia? Kell-e tartanunk attól, hogy a számítógépek elveszik a munkánkat? Vajon hogyan érdemes felkészülnünk a munkaerőpiac jövőjére?

Előadó: Dr. Pintér Róbert (Budapesti Corvinus Egyetem, adjunktus; Dr. Vicsek Lilla Budapesti Corvinus Egyetem, docens)

17:05-17:25 Az érem másik oldala: gondolatok az AI veszélyeiről és kockázatairól Minden új technológia rejt magában kockázatokat. Vajon milyen veszélyeket azonosíthatunk az AI kapcsán a hétköznapi felhasználók szempontjából? Mire kell felhívni a médiafogyasztók figyelmét? Honnan érdemes tájékozódnunk a problémával összefüggésben?

Előadó: Pöltl Ákos (MCC, családbiztonsági szakértő)

17:25-17:45: Vita

A programon a részvétel ingyenes, csatlakozás a következő információk szerint: AI, AVAGY A JÖVŐ ELKEZDŐDÖTT? WS December 8., péntek · 16:00 – 18:00 Időzóna: Europe/Budapest Google

Meet csatlakozási információk

Videohívás linkje: https://meet.google.com/pyk-wajk-tbn

Vagy hívja ezt a számot: (HU) +36 21 262 4100 PIN-kód: 850 622 806# További telefonszámok: https://tel.meet/pyk-wajk-tbn?pin=2509594671451

SOK SZERETETTEL VÁRJUK AZ ÉRDEKLŐDŐKET!

Talyigás Judit  Dr. Guld Ádám