2003-as évi beszámoló a szakosztály működéséről

A szakosztályról

2003. március 29. az Első Magyarországi PHP Konferencián alakítottuk meg az NJSZT Weblalkalmazások Fejlesztése Szakosztályt. Független, szakmai közösségünk célja a webalkalmazások fejlesztésére használható technológiák (például a PHP) népszerűsítése, szakmai anyagok írása, fordítása, azok támogatása, továbbá a programozási nyelvekkel és a kapcsolódó technológiákkal foglalkozó konferenciák szervezése és lebonyolítása. A megalakulásunk hathatós támogatásáért köszönet illeti Remzső Tibort.

Működésünkről

Az első személyes összejövetelünkön megalkottuk az alapszabályunkat. Mivel a tagság az ország területén elszórva él, ezért megállapodtunk abban, hogy a szakosztály élete nagymértékben az elektronikus médiákon keresztül fog zajlani, kivéve az évente megrendezésre kerülő konferenciánkat és egyéb találkozókat, ahol személyesen is találkozunk.

Létrehoztunk egy zárt levelezési listát. Itt beszéljük meg a szakosztály feladatait, tehát egy állandó elektronikus közgyűléssel rendelkezünk. Így nem kell időben és térben egy helyen lenni a tagoknak. Természetesen az egyes projektek résztvevői igyekeznek személyesen is találkozni feltéve, hogy ennek nincs akadálya. (pl. az ország különböző pontjain élnek, dolgoznak.) Ez a dokumentum is egy ilyen párbeszéd útján került javításra, elfogadásra.

Első Magyarországi PHP Konferencia

Szakosztályunk első projektje egy konferencia megszervezése volt, mely a webes alkalmazásfejlesztés egy ingyenesen elérhető eszköze, a PHP nyelv köré épült. Öt előadást hallgathatott meg a közönség a webes fejlesztés különböző területeiről. Ezen előadások igen széles spektrumot kívántak felölelni. Volt szó a legújabb fejlesztések mellet a webes technológiák oktatásáról, az általános felhasználástól kezdve egy-egy speciális részterületig. A konferencia egyik kiemelt témája volt a webes biztonság. A konkrét mintapéldák mellett a hatékony, gyors és biztonságos fejlesztésről is hallhattak a résztvevők. Az előadások fóliái online megtekinthetőek és hanganyaguk meg is hallgathatóak.

A konferencia keretei között került megrendezésre a "PHP 5k freestyle compo". Ez a szakmai verseny, mely jelentősen megbolygatta a kreatív webes fejlesztéssel foglalkozó közösség tagjait, és a PHP szerteágazó képességeire is felhívta a figyelmet. A komoly szakmai múlttal rendelkező fejlesztők mellett nagy számú középiskolai és egyetemi tanuló is részt vett benne.

A konferencián való részvétel ingyenes volt, amit a nagyszámú támogató tett lehetővé. A támogatóktól befolyt összeg közel 2,5 millió forint volt, amiből ~1 000 000 forint a tényleges konferencia költség, míg a fennmaradó összeg ajándékok formájában került kiosztásra. Nem tudunk pontos számokat mondani, mivel a legtöbb adomány természetbeni juttatás volt (reklámszatyor, mappa, jegyzettömb, szendvicsek, terem és eszköz bérlet), valamint az előadók és a segítők is ingyen vállalták a konferenciával járó feladatokat.

A konferencián közel háromszáz résztvevő volt az ország minden tájáról, valamint a környező országokból is érkeztek látogatók. A konferencia sikerét jelzi, hogy a kérdőívet kitöltők 99% az idei konferenciára is szeretne eljönni.