EtoRobotika, robotok érzelmeit kifejező viselkedésminták

„EtoRobotika, robotok érzelmeit kifejező viselkedésminták” címmel tartott szakmai előadást 2011. május 19-én Korondi Péter, a BME MOGI tanszékének professzora, az MTA SZTAKI tudományos tanácsadója, az MTA doktora az NJSZT éves közgyűlése alkalmából.

Az előadás MOGI Robi, a gazdájához kötődő robotlény viselkedését irányító algoritmust, és annak létrejöttét mutatta be az NJSZT éves közgyűlésének szakmai programja keretében. A prezentáció elején Korondi Péter kifejtette, hogy a közeljövőben a robotikai ipar átalakul, új dimenziók nyílnak, és így a KKV-k számára is elérhetővé válhat a robotizáció, továbbá a robotok megjelenhetnek a hétköznapjainkban segítve minket a mindennapi életben, ám ehhez olyan természetes kommunikációs formára van szükség az ember és a gép között, amely a hétköznapi, a robotikával hivatásszerűen nem foglalkozó ember számára sem idegen. A világban, különösen Japánban az ember-ember típusú kommunikáció kialakítása a kutatások fő iránya. Ha egy robot nagyon emberszerű, akkor az elvárásaink is automatikusan megnövekednek és csalódást válthat ki bennünk, ha ráébredünk a robot korlátaira. Ezért a magyar kutatók egy teljesen más, nevezetesen az eto-kommunikáció és etorobotika irányban indultak el. 

Az etorobotika és az eto-kommunikáció célja, hogy lemodellezze olyan, az emberhez közel álló állatok viselkedését, mint pl.: a kutya. A kutya több tízezer éve él az ember környezetében és használati útmutató nélkül is tudjuk, hogy miként lehet egyszerű utasításokat kiadni, pl. ül, fekszik, keresd, hozd ide stb. A jelenlegi robotok intelligenciája a kutyákéhoz közelebb áll, mint az emberekéhez. Így a kutyák viselkedésének tanulmányozása révén kapott eredményeket, legjellemzőbb viselkedési formákat olyan algoritmusokká alakítják, amelyek Fuzzy állapot-átmenet szabályozás felhasználásával képesek modellezni az adott helyzetben bekövetkezett viselkedési reakciókat, így a robot kutyaszerű viselkedést mutat. A kutatások segítségével olyan embert szolgáló szociális lényt kívánnak létrehozni, amely külsőleg nem hasonlít az emberre, nem utánozza annak megjelenését, nem „terminátor”, viszont az érzelmi reakciókat, viselkedésmintákat hűen imitálja, ezért az ember és a robot között hasonló érzelmi és munka kapcsolat jöhet létre, mint az ember és a kutya között.

Csatolmány Size
korondi_peter_ea_njszt_kgy_2011.pps 10.06 MB

Címke