Mivel és MI nélkül: közgyűlést tartott az NJSZT

Sokat elárul egy nonprofit civil szervezetről, ha a közgyűlése – amely lássuk be, elég száraz műfaj – közösségi élménnyé és kisebb tudományos konferenciává válik. A Neumann János Számítógép-tudományi Társaságnál így történt.

Május 24-én, délelőtt, a Hotel Hungaria City Centerben tartott közgyűlésünkhöz szakmai előadás kapcsolódott.

Dr. Keserű Barna Arnold, a Széchenyi István Egyetem Polgári Jogi és Polgári Eljárásjogi Tanszék adjunktusa MI és a jog – oltalomszerzési és felelősségi kérdések címmel beszélt a mesterséges intelligencia „jogairól és kötelességeiről”.

Keserű Barna Arnold

Sci-finek tűnik, de van már ország, amely állampolgárságot adott MI-nek, és ma már elkerülhetetlen végiggondolni: a mesterséges intelligencia által vezérelt rendszerek működése során történő sérülésekért, jogsértésekért ki lehet a felelős.

A mesterséges intelligenciával működő porszívó lever egy vázát” – ez a tréfás példa csak csepp a tengerben, a MI-re még sokkal nagyobb felelősség hárulhat. De mi a MI? Jogalany, dolog, szellemi alkotás? Szerzői jog vagy szabadalmi jog vonatkozik rá? Ez mind jogi és filozófiai kérdés. Egyelőre a MI nem minősül önálló jogalanynak, így az általa okozott jogsértések mögöttesen egy felelősségre vonható jogalanynak tudhatóak be.

Azért nem irigyeljük a bírókat és ügyvédeket, hisz egy jogvitában még felmerülhet, hogy a MI-t működtető, elsődlegesen felelős személyen kívül a MI-t tanító személy, a MI forgalmazója, gyártója, programozója milyen szinten felelős.

S akkor még arról nem is beszéltünk, hogy amikor a tanuló MI adattal „táplálkozik”, az adatvédelem szempontja is előtérbe kerül…

Az interdiszciplináris előadás szakmai vitát váltott ki a résztvevő – főleg informatikus – közönségből, a problémafelvetés és az oldott, szellemes előadás is telitalálat volt.

(Megjegyezzük, MI egyelőre még nincs az NJSZT tagjai között, de az ügyvezető igazgatónkat AI-nek hívják.)

A közgyűlést Friedler Ferenc, az NJSZT elnöke moderálta. Itt volt alkalom Dr. Csendes Tibornak a 2017-es Kalmár-díj átadására – Csendes professzor nem tudott jelen lenni múlt évi DE!-konferenciánkon, most viszont egy rögtönzött, kisebb előadással engedett bepillantást az őt épp foglalkoztató kutatási területbe.

Mivel és MI nélkül: közgyűlést tartott az NJSZT

Friedler Ferenc külön köszöntötte Sikné Dr. Lányi Cecíliát is, aki Szaúd-Arábiában kapott rangos díjat – ő néhány vetített képet mutatott be szaúdi emlékei közül. A kutatóval az elkövetkező napokban külön interjút jelentetünk meg.

A közgyűlés a múlt évi beszámolót és terv-tény elemzést, az idei tervet, valamint a Felügyelő Bizottság beszámolóját elfogadta.

Friedler Ferenc elnök hangsúlyozta, hogy az NJSZT-nek eltökélt szándéka, hogy szakmai elkötelezettségéből nem enged, a területi és szakmai szervezetek működését, a tehetséggondozást, a múlt értékeinek megőrzését és minden más, közhasznú tevékenységet teljes erővel folytatja.

Alföldi István ügyvezető igazgató elmondta, hogy a Társaság pénzügyileg stabil, egyre értékesebb ingatlanvagyona megfelelő hátteret ad a hosszú távú munkához.

Alföldi István bemutatta az NJSZT új projektjeit, sikeres pályázatait (MTMI szakok népszerűsítése; EDLRIS), 2018 kihívásait és sikereit, melyek közül az ECDL nemzetközi díjai is kiemelkedőek.

Az idei pénzügyi tervet befolyásolja, hogy a Társaság idén 50 éves, melyet méltó módon és sokoldalúan ünnepel meg a szervezet.

Csatolmány Size
Keserű Barna Arnold: MI és a jog 430.06 KB