Robotika versenyek az NJSZT támogatásával

Robotika-lázban égünk: május végén Hajdúböszörményben, június 8-9-én Tatabányán versenyeztek a tehetséges robotos diákok, a nyíregyházi és budapesti rendezésű Magyar Ifjúsági Robotkupa legjobbjai pedig épp napjainkban készülnek – csak ide a szomszédba, Montréalba (Kanada). Távoli pontok a térképen, az viszont közös bennük, hogy a jövőt formáló robotikában megcsillogtatott tehetségeket a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) támogatja.

De nézzük sorjában!

Hajdúböszörmény

Május 26-án immár hetedik alkalommal rendezte meg a „Minden jó könyv egy-egy tanítója a nemzetnek” (Gárdonyi) Alapítvány és a Hajdúböszörményi Bocskai István Gimnázium hagyományos tavaszzáró Robotolimpiáját. A versenyt évek óta támogatja az NJSZT, két évvel ezelőtt védnökként Alföldi István ügyvezető igazgató személyesen is gratulált az olimpikonoknak - és már akkor maximális elismeréssel nyilatkozott Oláh Tibor tanár úr, a Bocskai intézményvezető-helyettese és Oláhné Flinta Marianna munkaközösség-vezető elkötelezett és fantasztikus munkájáról, melynek ez a versenysorozat az egyik gyümölcse.

Robotika versenyek az NJSZT támogatásával - HajdúböszörményRobotika versenyek az NJSZT támogatásával - Hajdúböszörmény

Idén összesen 73 csapat nevezett, akik közül 68 jelent meg. A rendezvény országos jellegét jelzi, hogy 19 város 42 iskolájából érkezett közel kétszáz tanuló – sőt, határainkon túlról, Felvidékről is jött öt csapat.

Akadályfutásban, Dartsban, labirintusban, műlesiklásban és szumóban mérettették meg magukat a robotok.

Az eredményeket a Robotolimpia holnapján találják.

Robotika versenyek az NJSZT támogatásával - Hajdúböszörmény

Tatabánya

Az Edutus Főiskola idén ötödik alkalommal rendezte meg a World Robot Olympiad™ robotépítési és –programozási tanulmányi verseny magyarországi nemzeti fordulóját 2018. június 8-9. között, Tatabányán.

Az idei nemzeti fordulónak  – amelyen 135 csapat több mint 400 versenyzővel és 100 csapatvezetővel nevezett az ország minden részéről – a Földi Imre Sportcsarnok adott otthont. A tét a thaiföldi világdöntőre való kijutás volt, ami idén novemberben, Chiang Maiban kerül megrendezésre.

A versenyt Czunyiné dr. Bertalan Judit, országgyűlési képviselő, Schmidt Csaba, Tatabánya Megyei Jogú Város polgármestere és Némethné Dr. Gál Andrea, az Edutus Főiskola rektora nyitotta meg.

Robotika versenyek az NJSZT támogatásával - Tatabánya

A nemzeti fordulón ügyvezető igazgatónk, Alföldi István is személyesen megjelent, őt idézzük: „Társaságunk az Edutus Főiskolával való szoros együttműködésben részt vesz a 2019-es WRO világdöntő előkészítésében. Ez lesz az első alkalom, hogy Európában – és azon belül Magyarországon – rendezik meg a világversenyt. Közvetlen benyomásokat akartam szerezni, ezért is fontosnak éreztem a megnyitón való személyes jelenlétet. Jó volt látni a rengeteg lelkes versenyzőt, a csillogó tekinteteket – és a nagy gonddal kezelt robotokat is.”

Robotika versenyek az NJSZT támogatásával - TatabányaRobotika versenyek az NJSZT támogatásával - Tatabánya

A versenyről, az eredményekről és az idei csapatokról a www.wro.hu oldalon tájékozódhatnak.

…Montréal

A Magyar Ifjúsági Robot Kupáról – melynek a kezdetektől az NJSZT Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei vezetője, Simonné Dr. Balogh Ágnes tanárnő a motorja – korábban beszámoltunk már, e versenyt több ligában, két helyszínen (Nyíregyháza és Budapest) tartották meg február-márciusban.

Robotika versenyek az NJSZT támogatásával - Montréal

Természetesen van aktualitása, hogy e patinás hazai versenyt „idekeverjük”. Mégpedig az, hogy Simon Béláné tanárnő és a diákok már nagyban készülnek Montréalba, ahol június 17-22. között vesznek részt a RoboCupJunior világversenyen, melynek a magyar MIRK (2007 óta!) a minősítő versenye.

Robotika versenyek az NJSZT támogatásával - Montréal

Nagy utat tesznek majd meg: egy másik kontinensre – és a jövőbe, a robotok világába. Talán mondanunk sem kell, a diákok kiutazását az NJSZT is támogatja.

Társaságunk elkötelezett a téma iránt, mert elkötelezett a jövő iránt. Jövő pedig nincs tehetséggondozás és nincs robotika nélkül” – ezt már Alföldi István mondja. – „Bízunk abban, hogy ezen versenyek és résztvevőik számára tud valami olyat nyújtani a Társaság, ami érték. Az a gyerek, aki most labirintusból kitaláló robotot tervez, lehet, hogy a jövő önvezető autóit vagy akár háztartási robotjait tervező mérnök lesz. Örülünk, ha a támogatásunkkal rendezett robotika versenyek kedvet csinálnak a jelen és jövő egyik legfontosabb területéhez."

Robotika versenyek az NJSZT támogatásával - Montréal

KG

(Képeink forrásai: Hajdúböszörmény, Tatabánya, MIRK.)