WSPS6 - 2019

A Doktoranduszok Országos Szövetsége Matematikai és Informatikai Tudományok Osztályának éves rendezvényét, a 6th Winter School of PhD Students in Informatics and Mathematics-ot (WSPS 6) 2019. február 22-24. között rendeztük meg a Szegedi Tudományegyetemen. A szervezésben a Szegedi Tudományegyetem Informatikai Intézete és a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság működött közre. A rendezvény ideje alatt átmeneti hideg idő jellemezte Szegedet, amely idén is kiválóan tükrözte a “téli iskola” elnevezést, már-már ez bevett szokássá válik a WSPS idején.

Dr. Charaf Hassan alelnök az NJSZT, míg Dr. Fülöp Zoltán az SZTE Informatika Doktori Iskola nevében köszöntötte a résztvevőket, majd Dr. Nyúl László, az Informatikai Intézet vezetője hivatalos megnyitója után megkezdődött a szakmai program. Az orvosi képfeldolgozás területéről hallott előadásban Dr. Ruskó László hangsúlyozta, hogy a deep learning technológia mekkora fejlődésen ment keresztül az elmúlt években és egy-egy érdekes alkalmazáson keresztül mutatta be a technológiában rejlő hatalmas potenciált az orvosi képfeldolgozás területén.

Az előadást a poszterszekció követte, melyen az ország különböző felsőoktatási intézményeiből érkező PhD hallgatók mutatták be az elmúlt években elért eredményeiket számos kutatási területet érintve.

A poszterszekció az NJSZT anyagi támogatásával valósult meg.

Az este zárásaként, a gálavacsora során átadásra kerültek a legjobb poszterek tulajdonosainak járó elismerések is:
1.    helyezett: Bálint Csaba - Accelerating Sphere Tracing
2.    helyezett: Szűcs Judit - Binary Image Reconstruction Based on Texture Priors
3.    helyezett: Fábián Gábor - How to Interpret Meshes As Images

WSPS6 - 2019

A konferencia második napjának délelőttjén Dr. Beleznai Csaba jóvoltából egy lebilincselő előadáson vehettek részt a hallgatók. A téma ezúttal a kettő-, illetve háromdimenziós számítógépes látás volt. Az előadás gyakorlati szempontból világított rá arra, hogy egy-egy valós probléma megoldásakor hogyan érdemes a fejlesztőknek programozási nyelvek, illetve algoritmusok közül választani, ha a futási idő prioritást élvez. Az előadás egy gyakorlati résszel folytatódott, ahol egy embereket detektáló algoritmus fejlesztésére került sor.

A délutáni program a Szegedi Dóm megtekintésével kezdődött, ahol az érdeklődők megismerhették a Dóm történelmét, megépülésének miértjét, illetve a merészebbek megcsodálhatták a szegedi panorámát az egyik torony tetejéből.

A második napot Dr. Németh Gábor előadása zárta, a közönség az ipari képfeldolgozás területébe nyerhetett betekintést. Az ezen a területen használatos speciális lencsékről volt szó, majd a gyakorlati labornak köszönhetően a hallgatók az alkalmazásukba is beletanulhattak.

A záró nap reggele az NJSZT Informatika Történeti Kiállításának megtekintésével indult a Szent-Györgyi Albert Agorában. A számítógépek hőskorának lenyűgöző „ereklyéit”, valamint modern eszközöket is felvonultató kiállításon Dr. Bohus Mihály kísérte végig a hallgatóságot.

WSPS6 - 2019

Ezt követően Dr. Balázs Péter előadásában a folytonos, illetve a diszkrét képrekonstrukcióról beszélt a közönségnek, majd a gyakorlati részben lehetőség volt ezen képrekonstrukciós módszerek tesztelésére is a MATLAB-ban.

Összességében elmondható, hogy a téli iskolán résztvevő hallgatók a képfeldolgozás tudományterületének legkorszerűbb technológiáival, módszereivel ismerkedhettek meg. Az előadásokat követő gyakorlati foglalkozások kiváló lehetőséget nyújtottak az alkalmazási lehetőségek kipróbálására. A gyönyörű Dóm és a világszínvonalú Informatika Történeti Kiállítás meglátogatása pedig igazi szellemi felfrissülést hozott, így téve teljessé a programot.

(a szervezők beszámolója alapján)

WSPS6 - 2019WSPS6 - 2019