15. Nemzetközi Bebras Tasks Workshop

- Pluhár Zsuzsa írása -

Rendkívül sikeres nemzetközi eseményre került sor a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság szakmai támogatásával: 2019. május 13-tól 17-ig rendezte meg az ELTE Informatika Kara (link: https://www.inf.elte.hu/) és az NJSZT (link: http://njszt.hu/) Közoktatási Szakosztálya a 15. Nemzetközi Bebras Tasks Workshop-ot.

A Bebras (link: http://bebras.org/) nemzetközi kezdeményezés 2004-ben indult HÓDító útjára. 2016-ban már közel 50 országban rendezték meg a versenyt.

Magyarország 2011-ben csatlakozott - az ELTE IK-n keresztül vállaltuk fel a hazai szervezést, lebonyolítást (link: http://e-hod.elte.hu/). 2014-ben lettünk teljes jogú tagjai az International Bebras Committee-nek, mint National Bebras Organiser. A nemzetközi csapat 2015-ben elnyerte az Informatics Europe “Best Practices in Education “ díját.

A kezdeményezés és a magyarországi szervezők céljai két csoportba sorolhatók:

  1. A diákok számára megmutatni, milyen sokszínű és érdekes az informatika. Motiválni őket arra, hogy nyitottak legyenek több területen és átlássák az eszközhasználaton túlmutató informatika lehetőségeit, jelentőségét.
  2. A tanárok számára útmutatót és segédletet biztosítunk ahhoz, hogy tanóráikat érdekesebbé, izgalmasabbá tudják tenni. A motivációs eszközeiket bővítve akár több tudományterülethez kapcsolódva tudják célkitűzéseiket megvalósítani.

A magyarországi megmérettetés (http://e-hod.elte.hu/) évről évre több iskolát érint és egyre több diákot vonz. 2018-ban már 5 életkori kategóriába sorolva 4. osztálytól 12. osztályig 194 iskolából több mint 25 ezer diák vett részt.

A minden évben megrendezésre kerülő műhelykonferencia célja kettős: egyrészt az egyes országokban megrendezendő versenyek, aktivitások előkészítése – az ezekhez kapcsolódó feladatok kidolgozása. Másik igen fontos pont a közösség működésének biztosítása, az ehhez kapcsolódó megbeszélések, folyamatok koordinálása és megvalósítása.

Az idei munkakonferencián végül 58 ország több mint 120 képviselője vett részt.

Az első napon az újonnan csatlakozóknak és tanároknak szóló előadások kaptak szerepet konferencia jelleggel. Az informatikai gondolkodás, a Bebras-célok és ezek elméleti, feladatokban megjelenő és technológiai megvalósításai kerültek terítékre. Az Epam (link: http://epam.hu/) öt magyar tanár részvételét is támogatta ezen az első napon.

15. Nemzetközi Bebras Tasks Workshop

A második naptól pedig elkezdődhetett a következő verseny előkészítése, a közösséggel kapcsolatos munkák lebonyolítása. Ehhez 8 munkacsoport 208 feladatot dolgozott fel.

A csoportok tagjai a kávészüneteket is megbeszélésekre, kapcsolatépítésre használták. Az ebédet és a vacsorát követően került sor a közösség működésével kapcsolatos döntések megbeszélésére, vitákra és szavazásokra. Az este 10-11 körüli zárást követően az esti kapcsolatépítés sem maradhatott el.

Az időjárás támogatta a kemény munkát. A tervezett szerda délutáni hajókirándulás helyett a bowling és a wellness részleg vállalta át a csapatépítő feladatot. Az utolsó délután azért sikerült esőmentes időintervallumot találni a csoportfotó elkészítésére is.

15. Nemzetközi Bebras Tasks Workshop

Az utolsó nap délutánján került sor a legjobb feladatok kiválasztására, melynek első három helyezettje 1-1 hód-os termoszt vihetett haza és melyekkel egészen biztosan találkozhatunk majd a novemberi megmérettetéseken.

15. Nemzetközi Bebras Tasks Workshop

Az ELTE IK által támogatott záró vacsorán a kar dékánja, Dr. Horváth Zoltán mondott beszédet, melyben kiemelte a hasonló kezdeményezések és nemzetközi közösségek fontosságát és az informatikai gondolkodás szerepét mind a diákok, mind a majdani munkavállalók szempontjából.

15. Nemzetközi Bebras Tasks Workshop

Majd a Bebras „anyjával”, Valentina Dagienével közösen felvágták a szülinapi tortát.

Szeretnék ezúton is köszönetet mondani a szervezésben és a lebonyolításban támogatást nyújtó kollégáknak, a Bebras Board-nak és a Bebras közösségnek a munkájukért és támogatóinknak a támogatásért, hogy a munkakonferencia a visszajelzések alapján is sikeresnek és színvonalasnak értékelten megvalósulhatott.

15. Nemzetközi Bebras Tasks Workshop logók