EDLRIS Robotika alapozó képzés Szombathelyen

Az NJSZT részvételével teljesen új, nemzetközi rendszer született a robotokkal és intelligens rendszerekkel kapcsolatos ismeretek minél szélesebb körű terjesztése érdekében. E jövőt befolyásoló képzések első, hazai pilotjára Szombathelyen került sor májusban. A résztvevők nagyon élvezték a feladatot - és olyan izgalmas témákban mélyedtek el, melyek nemcsak ellenállhatatlanul érdekesek, de komoly helyzeti előnyt jelentenek a későbbi boldogulásban.

A tanfolyamot dr. Nemes József, az ELTE Szombathelyi Campus Informatikai Kar oktatója, az NJSZT Vas megyei területi szervezet titkára vezette, a képzésen nyolcan vettek részt, hat gyakorló tanár és két technika osztatlan szakos hallgató.

Nemes tanár úr beszámolóját közöljük:

Az EDLRIS-projekt célja egységes, standardizált, nemzetközileg elismert szakmai képzési és minősítési rendszer kidolgozása és meghonosítása a robotika és a mesterséges intelligencia területén.

Célcsoportjainkat a képzők (pl. tanárok, klubok/egyesületek mentorai) és a tanulók (pl. diákok, fiatalok) alkotják.

A széles körű elfogadás elősegítése érdekében a projekt indulásától a befejezéséig egy, az iparágat, oktatási intézményeket és köztestületeket képviselő tanácsadói testületre támaszkodik. A projektben résztvevők: Grazi Műszaki Egyetem Ausztria, Osztrák Számítógép-tudományi Társaság Ausztria, Burgenlandi Pedagógiai Főiskola, Online campus virtuális Pedagógiai Főiskola Ausztria, Széchenyi István Egyetem Magyarország, Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Magyarország.

A program keretében Szombathelyen zajlott le az első képzés. A szombathelyi lebonyolítási helyszín eszközállományának biztosításához a NJSZT infrastrukturális támogatására is elengedhetetlen szükség volt. A Robotika alapszintű képzés 2019. május 9-e és 25-e között, összesen öt nap, napi nyolc órában zajlott, illetve egyéni otthoni felkészülésre is szükség volt.

A képzés végeztével a résztvevők sikeresen vizsgáztak a képzésben elsajátított ismeretekből, mely tartalmazott irányítástechnikai, általános robotikai, algoritmuselméleti és programozási feladatokat. A képzés magyar és angol nyelven folyt, a vizsgafeladatokat angol nyelven kellett a résztvevőknek megoldaniuk, mivel a projekt közös nyelve az angol. A projekt keretében a sikeres vizsgát tevők a közeljövőben oklevelet kapnak a képzés és a sikeres vizsga elvégzéséről.

EDRLIS képzés résztvevői
A képzés boldog résztvevői Nemes Tanár Úrral (fehér ingben)