LEGO robot építő és programozó verseny NJSZT támogatással

Május 30-án, Szombathelyen másodízben került megrendezésre a LEGO robot építő és programozó verseny. Az egész napos verseny két versenyszámot tartalmazott, az egyik a rendezők által megtervezett akadálypályán a konténerek megfelelő áthelyezése, míg a másik versenyszám a robotszumó verseny. A rendezők alapvetően Vas megyei iskolások jelentkezését várták, de örömünkre szolgált, hogy Szeged városából is érkezett két csapat a versenyre.

versenyhelyszín

Az akadálypálya nehézségi fokozatai a közoktatásban tanuló három korosztály számára lettek megfogalmazva. Az első korosztály a 6. osztályosokig, a második korcsoport hetedikes és nyolcadikos tanulók számára, míg a harmadik korcsoport a kilencedik évfolyamtól felfelé a még a közoktatásban tanuló diákok számára lett meghirdetve.

A robotokat adott eszközkészlettel és adott idő alatt kellett elkészíteni és programozni. Egy-egy futamra öt perc állt rendelkezésre, ennyi időt biztosított a versenykiírás a sorsolással elhelyezett konténerek meghatározott pozícióba való mozgatására és a robot kiindulási helyszínére való visszatérésre. Az első futam után a versenyzők kaptak lehetőséget a működtető programok javítására, fejlesztésére, mely után következett a második forduló. A helyezések sorrendje a két fordulóban elért legmagasabb pontszám alapján dőlt el.

Az együtt elfogyasztott ebéd után következett a szumó bajnokság.

robotszumó

Itt korcsoportba osztás nélkül küzdöttek meg a csapatok, illetve a robotok. A verseny megkezdése előtt a bírók ellenőrizték a készletek tartalmát, a megépített modellek méretét és súlyát. A robotnak el kellett férnie egy 300x300 mm-es négyzeten és 1000 grammnál nem lehetett nehezebb. A csapatok a robot megengedett maximális fizikai méretét megpróbálták kihasználni, de a súly esetében nem éltek a maximumra törekvéssel. Holtverseny esetében a kisebb súlyú modell élvezett előnyt.

Mindkét versenyszámban minden versenyző emléklapot, a helyezettek érmeket és okleveleket vehettek át. A szumó nagy sikere láttán a rendezők már úgy döntöttek, hogy nem várnak a jövő májusi harmadik versenyre, hanem már az ősz folyamán újra meghirdetésre kerül a szumó verseny.

A rendezők, akik a Szombathelyi verseny ötletgazdái, megvalósítói és egyben bírói is (Gál László, Horváth Máté, Nemes József, Schubert József, Simon Zoltán) köszönetüket fejezik ki a Neumann János Számítógép-tudományi Társaságnak a verseny sikeres lebonyolításhoz nyújtott anyagi támogatásáért.

Dr. Nemes József