Hamarosan WRO!

A világ robotolimpikonjai Jánosi Marcell országában

36 nap van hátra az egyik legfontosabb nemzetközi tehetséggondozási eseményig: november 8-án nyílik meg a három napos WRO, a Győri Olimpiai Sportparkban tartott robotikai világolimpia. A Neumann Társaság a kezdetektől szakmai támogatója az eseménynek, melyről október másodikán tartott sajtótájékoztatót Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára, Borkai Zsolt, Győr polgármestere és Szögi Zoltán, a hazai versenyeket szervező és lebonyolító Edutus Nonprofit Kft. vezérigazgatója.

A jelentős – mintegy hárommilliárd forintos – kormányzati támogatással megvalósuló világdöntőre eddig 61 országból 2300 résztvevő regisztrált. Szögi Zoltán összegzése szerint Magyarországon 2014-ben rendezték meg az első WRO-versenyt, melyen múlt évben már száznál is több, idén pedig 170 csapat vett részt, így elődöntők előzték meg a nemzeti döntőt az EMMI által támogatott tanulmányi versenyen.

WRO sajtótájékozató, Szögi Zoltán beszél
Szögi Zoltán előadása a WRO sajtótájékoztatón

A világversenynek méltó helyszínt biztosít Győr – emelte ki Borkai Zsolt polgármester – és ipara és tudásközpontja révén a Budapest és Bécs között található város alkalmas is egy ilyen monstre esemény megvalósítására.

Nemcsak Győr, de egész Magyarország számára kiemelkedő alkalom ez, hiszen Európa országai közül elsőként hazánk rendezheti meg a WRO-t. Mianmartól Ecuadorig rengeteg országból érkeznek hazánkba olyan versenyzők, akik egész Európáról Magyarországon szereznek majd először benyomást.

A verseny azért is nagyon fontos, mert közelebb viszi a fiatalokhoz a műszaki- és természettudományi tantárgyakat – emelte ki Schanda Tamás, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy az ipar 4.0 átalakulás minden ipari ágazatban már tart, így nagyon fontos a fiataloknak az új technikákra való felkészülés.

A sajtótájékoztatón két magyar csapat – az újpesti Homoktövis Általános Iskola és a győri Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Középiskola – robotbemutatóját is élvezhettük.

A Homoktövis csapat robotika bemutatója
A Homoktövis - HT - csapat robotika bemutatója

Szögi Zoltán kiemelte, hogy különleges a WRO azért is, mert a LEGO robotok és építőik versenyére egy olyan országban kerül sor, amely egy apró méretű, de fontos elemmel járult hozzá a Lego-sztorihoz. Jánosi Marcell tervezte azt a villamos mikromotort, amely a LEGO cég milliós sorozatban gyártott sikertermékévé vált.

Lego mikromotor
Lego mikromotor. A valóságban nagyjából akkora, mint egy kockacukor...

A Neumann Társaság kamarakiállítással készül a győri WRO helyszínén, ahol több más relikvia mellett természetesen az említett mikromotor is látható lesz, Jánosi Marcell másik, híres találmánya, a világ első kazettás mikrofloppyja mellett. A történeti emlékek bemutatásával az a célunk, hogy a világ minden tájáról érkező diákok megismerhessék a magyar informatika hozzáadott értékét az informatika és robotika világtörténetéhez.

Jánosi Marcell
Jánosi Marcellt is a magyar informatika nagyjai között mutatjuk be múzeumunkban.

A műtárgyak a Neumann Társaság múzeumából érkeznek – abból a múzeumból, amely WRO felkészülési pontként is segíti a robotikai tehetséggondozást – és ahol legutóbb a Kutatók Éjszakáján mutattunk be vakvezető robotkutyát, a WRO-hoz kapcsolódó dániai verseny nyolcéves bajnokaitól.

Vakvezető robotkutyát építő csapat a Neumann Társaság múzeumában, az NJSZT ITK-ban.
A vakvezető robotkutyát építő csapat a múzeumunkban, az NJSZT ITK-ban.

Mi is készülünk tehát a WRO-ra – és felhívjuk tagjaink és olvasóink figyelmét, hogy a szervező Edutus önkénteseket keres a WRO világdöntő lebonyolításához, a diákok fogadásához! Minden segítség hozzájárul, hogy jó vendéglátó lehessen Magyarország!