A robotika műhelyeiben 1.

Látogatás a Revolution Roboticsnál

A Neumann Társaság egyik legfontosabb pillére, hogy szakmai fórumot biztosít az IT-világ szereplőinek. A robotika egy olyan új terület, melynek eredményeit érdemes figyelemmel kísérni, szakmai témáink, szakosztályaink közé beépíteni.

Ennek segítésére az elkövetkező hónapokban több robotika műhelyt, fejlesztőt, oktatót, versenyszervezőt bemutatunk, keresve a formát és tartalmat, ahogy ez a terület a Neumann Társaság köreibe beépíthető legyen - s mindenképpen hasznos, tanulságos, ha bepillantunk az ő világukba.

Elsőként egy friss tagunkat, Dudás Dávidot és az általa vezetett Revolution Robotics csapatot mutatjuk be. A Revolution Robotics egy 2018 márciusában alapított nonprofit alapítvány San Franciscóból, melynek a fejlesztő csapata Budapesten található. A céljuk egy igazságosabb, viszont kevésbé komplex robotverseny létrehozása volt. A célhoz pedig eszközt is fejlesztenek, mégpedig Magyarországon: egy nyílt forrású hardver- és szoftverelemekkel rendelkező, bővíthető robotika készletet.

Revolution Robotics robotika készlet

Fiatal, jókedvű társaság ül a Tölgyfa utcai irodában, laza, kreatív légkörben. Belevetődöm én is az egyik babzsák fotelbe (kicsit félve, hogy bele is ragadok) és beszélgetni kezdünk: Dávid szavaiból egy érdekes, amerikai-magyar sztori bontakozik ki.

A cél maga a verseny

A 21. század munkaerőpiaci követelménye is, hogy egyre többen válasszanak műszaki karriert maguknak. Egy izgalmas csapatversenynél jobb ösztönző nem is lehetne. Azokban az iskolákban, ahol vannak sportcsapatok, sportszakkörök, legyenek robotika szakkörök is, lássák, hogy milyen élvezetes ez a műszaki világ – vallja Dudás Dávid.

Dudás Dávid
Dudás Dávid

Nagy hibának látják, hogy a jelenlegi versenyeknél azon is múlik az eredményes felkészülés és a versenyen való helyezés, hogy mennyi pénzt tud költeni a csapat a robotkészletre - és mennyire szakképzett a mentor. Ezen szeretnének változtatni. Úgy érzik, hogy a jelenlegi versenyek nagyon sok gyereket kizárnak a komplexitás és az ár miatt. A fő céljuk az, hogy minden iskola és oktatási intézmény rendelkezzen robotikai csapattal, mert ez a legjobb módszer, hogy a gyerekeket arra ösztönözzük, hogy ők legyenek a jövő tudósai és mérnökei.

A jelenlegi versenyek nem tudnak még rólunk – mondja Dávid, aki nemcsak kritizálja a jelenlegi versenyeket: örömmel venné, ha kiépülne a kapcsolata a versenyszervezőkkel. Dávid szerint bár vannak olyan versenyek, amelyek célul tűzték ki, hogy ne csak Lego-robotokkal lehessen versenyezni, mégis jellemzően azt használnak a csapatok. Szeretnék elérni, hogy olyan versenyek jöjjenek létre, ahol nincs megkötve, ki milyen készlettel érkezik – és egyenlőek legyenek az esélyek.

A kulcs a nyílt forráskód

Egy új versenyszervezési szemlélettel indult tehát a sztori, de végül a munka egyik legfontosabb kimenete egy önálló robotika készlet lett. A fejlesztésnél az első pillanattól az a vezérfonaluk, hogy mind a hardver-, mind a szoftverfejlesztésük nyílt forrású legyen.

Ami a kezdeteket illeti, Dávid elmondása szerint 2018 őszén döntöttek úgy, hogy a verseny céljaira egy saját robotkészletet fejlesztenek, szándékaik szerint olcsóbbat a piacon kapható készleteknél. Az alapítvány elnöke és alapítója, Jared Schrieber Magyarországon él a családjával, és úgy döntött, hogy magyar fejlesztőcsapattal vág bele a fejlesztésbe. Ő a korábbi cégei eladása után vágott bele a nonprofit alapítvány létrehozásába.

Dávid ekkor már jól ismerte a versenyek világát. A BME mechatronikán végzett, a RobonAUT versenyekből gépészkarosként ugyan kimaradt, de a RoboCup German Openjén és világbajnokságán Kópiás Péter Rescube csapatával részt vett és a Magyarok a Marson versenyen is rendszeresen megjelenik.

A legelső dolgozó és az első prototípus alkotója a legelső munkafázistól az utolsóig: én voltam. Kedvenc területem volt mindig a hardverfejlesztés. Az első elektronikákat egy barátommal rajzoltuk meg és gyártattuk le. A szoftverfejlesztés pedig azért is közel állt hozzám, mert az előző munkahelyemen ilyen területen dolgoztam, a Thyssenkrupp Presta kormányrendszereket fejlesztő autóipari cégnél. A mobilapp fejlesztés pedig hobbiprojekt volt. Nagyjából egy hónap alatt egy működő  prototípus kerekedett – emlékezik Dávid az izgalmas első hónapokra.

Minimúzeum az irodában
Minimúzeum az irodában

Magyarországon egy ötfős kis csapat dolgozik, a kulcsfontosságú területekre van egy-egy ember. Egy iOS-fejlesztő és egy Android-fejlesztő, egy beágyazott szoftver-fejlesztő, egy oktatási segédanyag szerző és Dávid, a mindenes vezető, aki mindent csinál, amire nincs ember – mondja nevetve. És van egy kutya is az irodában, Zserbó, ő a hangulatfelelős. A gyártás már egy kínai partnernél történik.

Zserbó kutya és a robot
Zserbó kutya és robotbarátja

2018. október 23-án találkoztak először egy minszki csapattal, akik a hardverfejlesztésben segítettek. 2019 karácsony előtt pedig már kiszállították a csomagokat a kickstarteres megrendelőknek. Bő egy év alatt jutottak el nulláról a teljes termék piacra viteléig. Feszített tempó volt.

Forradalmi robotok

Dávid szerint az, hogy ígértek egy készletet, amely teljesen kezdők számára, mobil applikáció segítségével elsajátítható, nagy vonzerő volt, ezért is volt sikeres a Kickstarter-kampány. A kiegészítőknél centiméteres beosztással dolgoznak, így sokkal könnyebb számolni a gyerekeknek. Nem akarnak egy sokadik Lego-másolat lenni. Ha valaki akar egy új alkatrészt tervezni, felhasználhatja a már meglévő alkatrészek 3D-modelljeit, mert ezek is nyílt forrásúak. És a furatok centiméteres beosztásának köszönhetően nagyon könnyű új alkatrészt tervezni és 3D-nyomtatni is.

Három 3D-nyomtatóból álló kis műhelyük is van, két hagyományos, szálhúzásos elven működő nyomtatóval és egy műgyantás, UV-levilágításos  technológiájú nyomtatóval. Az először megálmodott alkatrészeik prototípusait ezekkel készítik el. Rengeteg apró hibát meg tudunk fogni a gyártás előtt – hisz fröccsöntő szerszámot készíttetni nagyon drága lenne – avat be Dávid a kulisszatitokba.

3D nyomtatók
3D nyomtatók

Jelenleg is fejlesztik a 2020-as készletüket, ez szín- és vonalkövető szenzorral bővíti a kínálatot, illetve különleges kerekeket, például omniwheelt adnak majd hozzá, melynek segítségével oldalazni is tud majd a robot. A Mecanum kerekek is különlegességek lesznek, ezeket Dávid szerint csak 500 dolláros készletekben lehetett eddig megtalálni.

A készlettel együtt fejlődnek az oktatási segédanyagok is, ezek mobil appon keresztül érhetőek el és lépésről lépésre magyarázzák el, hogyan működnek a fogaskerekes áttételek, a fogaslécek vagy épp a programozási felület alapjai. A grafikus programozási felület a Google Blockly felületének testre szabásával jött létre: drag and drop módszerrel, játszva programozhatnak a gyerekek.

Vannak már pilot intézmények, ahol ezeket a programozási módszereket elsőként próbálják ki a diákok: az egyik a Pasaréti Gimnázium, a másik az óbudai Szent Péter és Pál Általános Iskola. A készlet iránt elsősorban az Egyesült Államokban van érdeklődés, az elkészült 1000 darab robot nagy részét is oda szállították. Idén már 10.000 robot a céljuk.

Az idei évben egy nagyobb bővülést tervezünk tavasszal, el kell majd költöznünk ebből a családias kis irodából – mondja Dávid.

A csapat lelkesedése, felkészültsége mindenképp imponáló. Mi, a Neumann Társaságnál semmiképp sem akarunk a felhasználók helyett dönteni abban, hogy melyik a jelenleg kapható legjobb robotkészlet. De szívesen biztosítunk fórumot fejlesztők és versenyszervezők találkozásaihoz.

Képes Gábor