SpaceChallenge2020

A Pécsi Kulturális Központ, valamint a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Baranyai Területi Szervezete SpaceChallenge2020 címmel pályázatot hirdet általános iskola felső tagozatos valamint középiskolai diákok részére.

Részletek:

A világ, így a világűr megismerése régóta foglalkoztatja az emberiséget. Űrkorszakról 1957. október 4-től a Szputnyik-1 felbocsátásától beszélünk, azonban Szokratész ókori görög filozófus már az i.e. 5. században így vélekedett:
Az ember csak úgy értheti meg azt a világot, amelyben él, ha felemelkedik a földről a légkörön túlra.”

Az elmúlt közel 60 évben az emberiség számos eszközt juttatott a világűrbe. Volt közöttük ember nélküli és volt embert szállító űreszköz. Járt már ember a Holdon és indult űrszonda a Merkúr, a Vénusz, a Mars felfedezésére és a világűr Tejútrendszeren kívüli részeinek felfedezésére is.
Idén ünnepeljük a 40 éves évfordulóját annak, hogy 1980-ban egy magyar űrhajós, Farkas Bertalan egy hetet töltött a Szaljut-6 űrállomáson.

2000-től működik a Nemzetközi Űrállomás folyamatos, váltott személyzettel. Az emberiség világűrrel kapcsolatos legújabb terve a Mars utazás és emberek által lakható település létrehozás a Mars felszínén. Ez az elképzelés számtalan kihívás elé állítja a szakembereket.

A versenyzők feladat a Mars utazáshoz, a marsi kolónia létrehozásához kapcsolódik.

Az érdeklődő diákok a weblapon jelentkezhetnek a versenyre, amelynek eredményhirdetése június elején egy technikai gyermeknap keretében valósul meg. Az eseményt megtiszteli jelenlétével Farkas Bertalan űrhajós is.

A felhívás elérhető a weboldalunkon: www.spacechallenge.hu