Felkészülés ajánlás a tavasszal informatika emelt szintű érettségi vizsgára készülőknek

 

A felkészülés utolsó szakaszában magára a vizsgára való gyakorlás a legfontosabb, amelyet önállóan végezhetsz. Ha megakadsz valahol, kérj segítséget a tanárodtól, társadtól. Nyugodt négy órás időszakokat tervezz a munkára. Ez az elején kevés lehet a teljes feladatsor megoldásához, de hamar belejössz 😊 Minden feladatra kétszer annyi időt szánj, mint amennyi pontot ér. A végén a kihagyott feladatrészekre térj vissza. Ezeket a pdf olvasóban színezéssel meg is jelölheted. Mostantól legalább két teljes feladatsort kellene megoldani egy héten, de minél többel foglalkozol vele, annál rutinosabban és jobb eredménnyel fog menni. Az előző évek feladatsorai letölthetők:

https://www.oktatas.hu/kozneveles/erettsegi/feladatsorok_vizsgatargyankent >> Melyik érettségi vizsgatárgy korábbi feladatlapjaira, javítási-értékelési útmutatóira kíváncsi: informatika >> keresés indítása, majd a 3. Oszlopban a feladatsorok és források, a negyedik oszlopban az értékelők és mintamegoldások. Érdemes az utolsó évet meghagyni a végére és időben visszafele nekilátni a feladatsorok megoldásának. Felelősségteljes, egyedüli gyakorlás, ha kész a feladatsor, a javítási útmutató alapján ellenőrizhető a megoldás.

PROGRAMOZÁS

A programod helyességét értékeltetni is tudod, bár egy kicsit más a beolvasás és a kiíratás formátuma, mint az éles érettségi feladatsorokban, 2005-től 2017 májusáig fent vannak a programozás feladatok:

https://mester.inf.elte.hu/ (regisztrálni gmail fiókkal lehet)>>TÉMA>>Szint: középhaladó, Téma: Közismereti emeltszintű érettségi feladatok>>OK, majd FELADAT: az adott feladat megkeresése. Ha kész a megfelelő formátumban a programod: MEGOLDOM, majd nyelv választása (C, C++, C#, Java, Pascal, Python) és a forráskód feltölthető, majd a rendszer értékeli. Ha a választott nyelved (bár már késő az alapokkal kezdeni, de ha megakadsz, segíthetnek):

C++:

https://tferi.hu/cplusplusalapok (szöveges leírás, tankönyv)

https://en.cppreference.com/w/ (ha speciális parancs szintaktikájára van szükség)

https://sze-gyor.videotorium.hu/hu/channels/3470/programozas (tanulóvideók egy-egy problémára)

Pascal:

http://prog.ide.sk/pas.php (kezdőknek, tankönyvszerű, szöveges leírás)

http://public.dkrmg.hu/tananyagok/lutter/lazarus (kezdőtől az emelt érettségiig)

Ha megakadtál egy programozás feladat megoldása kapcsán: https://tferi.hu/cpp-megoldasok

KOLLÉGÁKNAK: a https://mester.inf.elte.hu/ honlapra regisztrálva tanárhozzáférés kérhető Dr. Horváth Gyulától (ELTE IK horvath.gyula.hu@gmail.com), amivel a saját (emailcímmel magadhoz rendelt) diákok megoldásai megnézhetők. Ha bármilyen segítség kell a rendszer használatához, kereshetsz engem: 

Erdősné Dr. Németh Ágnes (erdosne@njszt.hu) alelnök, NJSZT