Digitális Iroda

A rendetlenség sok pénzbe kerül

Ezzel a címmel tartott konferenciát a Piac&Profit. 13 kiselőadás hangzott el, a program itt olvasható: https://piacesprofit.hu/konferenciakozpont/digitalis-iroda/

Az e-Szolgáltatások Minősége szakosztály érdeklődésébe tartozik a téma, többen meghallgattuk.

Itt két kérdéskört emelünk ki. Egyik sem volt előadás közvetlen tárgya, de mindegyik előadásból kihallható volt mint háttér, motiváció, aktualitás.

A távmunka, a virtuális iroda. A világ most rászokik és rohamosan halad a távmunka felé. Ez a konferencia is videokonferencia lett, bár nem úgy volt meghirdetve. Növekszik az igény a különféle hitelesítés- és elektronikusaláírás-szolgáltatások iránt. Aki - vállalkozás, szervezet - eddig nem volt digitális, az is kényszerítve lesz a digitális transzformációra. Áttörés várható a távmunka szoftver-technológiai, szervezetfejlesztési és jogi kérdéseinek megoldásában. Egyszerű példa: a távmunkában a spontán személyes kapcsolatok tartása ma technikailag nehézkes. Amíg bejutok a videokonferencia chat-szobájába, - mert zavaros a kezelői felület, meg az is, hogy milyen autentikáció is kell oda (GDPR!) - a partner elköszön, mert azt hiszi, nem vagyok ott.

A dokumentumok integrált kezelése (tárolása, visszakeresése). Ma már elmúlt az a világ, amikor valaki valahol elmondott, leírt valamit, az bekerült egy portál valamelyik lapjára, a helyét meg lehetett jegyezni, és meg lehetett találni - azaz ezáltal hivatkozhatóvá vált. Ma már nem várható el, hogy a professzionális igényű felhasználás során mappák, levelesládák, felhőbeli meghajtók, szolgáltatói portálok dokumentumtárjainak mélyéről kelljen összevadászni a szükséges anyagokat.

Vagy próbálja meg valaki egy dokumentum véglegesítését, jóváhagyását megoldani e-mail-ben egy projekt résztvevőivel. Nem megy, elborítanak a változatok.

A dokumentumok (nem is csak azok: a metainformációik, pl. a jogosultságaik is - általában az információ) integrált kezeléséhez a dokumentumkezelők (DMS-ek) integrált megtervezése és a szolgáltatói portálokba való integrálása is kell.

Úgy mondjuk: eddig a portálépítés volt, egyre inkább az információépítés lesz a szakma egyik húzóágazata, egyben húzóüzletága.

Vitályos Gábor