Oh, mondd, te mit választanál? Távoli vizsga vagy jelenléti vizsga?

Tapasztalatok, prioritások az elmúlt hónapok ECDL vizsgáztatásáról.

 

A koronavírus miatti veszélyhelyzet okán márciusban lényegében lehetetlenné vált a megszokott, akkreditált vizsgatermekben történő vizsgáztatás, ezért még 2020. április elején a Neumann Társaság bevezette a távoli vizsgáztatás lehetőségét.

A távoli vizsgaalkalmak száma azonban korántsem érte el a hagyományos, vizsgatermi vizsgák számát. Áprilisban és májusban 43 távoli modulvizsgát szerveztek a központok. Ezeken 1-4 fő vett részt, de jellemzően inkább csak egy-egy vizsgázó.  Legtöbben (26-an) Táblázatkezelésből tettek vizsgát, igaz, közülük kilencnek nem sikerült teljesíteni a követelményeket. A többi modulból egyébként a sikeres vizsgák száma hasonló arányt mutat, mint a kontakt vizsgáknál.

A korlátozások enyhítésével beindult a személyes jelenlétet igénylő, akkreditált vizsgateremben zajló vizsgáztatás is: május közepétől kezdődően már hatszor többen vizsgáztak hagyományos módon, mint a távoli, online módszerrel. 

Főként a technikai nehézségek miatt sem a vizsgázók, sem a vizsgáztatók egyelőre nem szívesen választják a távoli vizsgáztatást. Az sem kedvező, hogy míg a kontakt vizsgákon akár 20 fő is vizsgázhat egyszerre, a távoli vizsgáknál ez maximum csak 6 fő lehet. A távoli vizsgáknál az előkészületek is több időt igényelnek, mint egyébként, és a vizsgázók ellenőrzésére szolgáló módszerek, a képernyőmegosztás sem tökéletes. Mert ugyan a vizsgáztató  nyomon tudja követni azt, hogy a vizsgázó hogyan halad a feladat megoldásával, de azt nem lehet megoldani, hogy a többi vizsgázó meg ne lássa egymás feladatát.

Ezzel együtt fontos tapasztalatok gyűltek össze, és az ECDL Nemzetközi Alapítvány véleménye szerint a távoli vizsgázási lehetőséget, a vizsgatermi mellett, továbbra is meg lehet tartani, hiszen az kompatibilis az eredeti minőségbiztosítási elvárásokkal.

Rákosi Szilvia