Rázoomoltunk az IT biztonságra

 

Megszakadt és mégsem szakadt meg egy hagyomány: bár idén nem rendeztünk kiberbiztonsági konferenciát Szegeden – az Európai Kiberbiztonsági Hónap kezdeményezés jegyében idén is igyekeztünk minél többek figyelmét felhívni az IT-biztonságra, mégpedig: az egyik legérzékenyebb korosztályét, a gyerekekét – és a tanáraikét, szüleikét.

Frici, Fülöp és a hackerek

Népszerű IT-biztonság ECDL-modulunkhoz kiadott, de önállóan is forgatható IT biztonság közérthetően tankönyvünk egyik szerzőjének, Solymos Ákosnak ugyanis van egy „szerelemprojektje”: a Frici, Fülöp és a hackerek című, általa írt „mesekönyv”. Nem mese ez, gyermek: történetek az Internet sötétebb oldaláról 10-14 éveseknek és felnőtteknek: a szüleiknek.

Egy kis idézet a könyvből:

„Frici kezdett komolyan ideges lenni:
– Ne őrjíts meg, Fülöp!!! Letitkosítani? Az meg mi a szösz?
– Valami olyasmi, hogy csak akkor tudod újra megnyitni a fájljaidat, ha megadsz egy kódot. De ahhoz, hogy ezt megkapd, fizetni kell. Ajjaj, ez szívás… Mit ír a géped pontosan? – kérdezte Fülöp.
– Várj, beírom a fordítóba. Mia…? Hogy micsoda? Nemár… Fizessek majdnem 400 dollárt, különben 119 óra múlva törli a titkosítás visszaállító kulcsát…??? Te jó ég… Azt se tudom, az mennyi pénz, meg különben is, honnan lenne dollárom, meg egyébként is, mi az a Bitcoin…???
Frici most ijedt meg igazán.”

Solymos Ákos nem ijesztett rá senkire – talán mert tudja, hogy „jobb félni, mint…” – de egy közvetlen, érdekes online, virtuális „író-olvasó találkozót” tartott a Neumann Társaság meghívására, Zoomon. A meghívót az ECDL vizsgaközpontok között is köröztettük, ennek is köszönhetően sok tanár is részt vett a beszélgetésen – sokan vélhetően rendhagyó informatikaóra keretében a diákjaik számára is kivetítették az előadást. Nem volt korábban gyerekeknek szánt IT biztonsági könyv – mondta el Solymos Ákos. Ő tanítóként végzett eredetileg, majd információbiztonsági tanácsadóként tevékenykedett, többek között banki környezetben is rengeteg tapasztalatot szerzett. A tanítói vénából és a banki IT-biztonságból érdekes „kombó” született, e-Learningre való nyitottság, ebből és a saját gyerekeivel való csevegésekből született meg a könyv gondolata a jelenleg a Quadron cégnél dolgozó szakember fejében.

Solymos Ákos
Solymos Ákos

Nyomtatásban 1000 példány jelent meg Frici, Fülöp és a hackerek kalandjaiból, elektronikus könyvformátumokban még több példánya terjedt el. A torrenten többen osztják, mint a Harry Pottert – súgták a szerzőnek. Az online könyvbemutatón többek között az e-mail forgalom nagyját kitevő spamekről, továbbá zsarolóvírusokról, adathalászatról, feltört, hamis weboldalakról és megannyi más internetes csalásról is szó volt, a szerző pedig hasznos, praktikus tanácsokkal is szolgált ezek lefülelésére, kivédésére. Szó volt a közösségi médiáról is, például azokról, akik napi 3-4 órát a Tik-Tokon töltenek. Solymos Ákos nem csinált belőle Tik-tokot – jobban mondva titkot, hogy mennyi felhasználót figyelnek meg és mennyi adatot gyűjtenek róluk, míg azok jóhiszeműen generálják saját tartalmaikat.

A mintegy másfél órát előadás jó bevezető volt ilyen és hasonló témákba, jó figyelemfelhívás, alighanem lesz folytatása! Érdemes folyamatosan bővíteni biztonsági ismereteinket: jobb felkészülni, mint megijedni…

Frici, Fülöp és a hackerek: http://frici.soan.hu/

ECDL IT biztonság modul:

https://njszt.hu/hu/ecdl/modul/it-biztonsag