Az elektronikus hitelesítésről, hiteles előadótól

Sikeresen zajlottak le az első Elektronikus aláírás webinárok

A Neumann Társaság felnőttképzők és felnőttképzési szakértők számára meghirdetett webinárján az elektronikus aláírás jogi, technikai és gyakorlati használatának rejtelmeit  ismerhették meg a résztvevők.

el-al logó

Az elektronikus aláírás iránti érdeklődés az utóbbi időben jelentősen megnőtt, amelynek leginkább az az oka, hogy a koronavírus járvány miatt szinte minden területen a digitális megoldásokat részesítjük előnyben.

Bár a veszélyhelyzetnek ehhez nincs köze, de mégiscsak ugyanerre az időszakra tehető a felnőttképzési törvény módosítása is, amelyben a dokumentumok elektronikus hitelesítésére már több lehetőség nyílik, mint ahogyan ez a korábbi jogi szabályozásban történt.

Ennek okán merült fel az ötlet, hogy rövid, néhány órás online tájékoztató keretében kaphassanak megfelelő információkat hiteles forrásból az érdeklődők. Erdősi Péter Máté, aki többek között a Neumann Társaság IT Biztonság szakmai közösségének alapító tagja, az ECDL Elektronikus hitelesség, elektronikus aláírás modul tananyagának és vizsgakérdéseinek kidolgozója, tartotta meg november első napjaiban az eddigi három webinárt.

Dia 1

Az előadó a félnapos (4 órás) online előadást gyakorlati bemutatókkal, konzultációval színesítette.  A résztvevők nemcsak egy egyszerű „használati útmutatót” kaphattak az elektronikus aláírás alkalmazásához, hanem egy olyan szemléletet is, amely a ma még mindig a papírhoz és a kék tollal aláírt dokumentumokhoz ragaszkodó világunkban teljesen másfajta gondolkodásmódot igényel arról, hogy mit tekinthetünk, és mit kell hitelesnek tekintenünk.

Természetesen a felhasználók számára nem szükséges az elektronikus aláírás bonyolult algoritmusait, elsajátítani, de mint ahogyan egy autóvezető tanulónak is kötelező a műszaki ismereteket is tudnia, a webinár is tartalmazott némi alapszintű technikai részletet.

Az elektronikus hitelesítés, tanúsítvány, aláírás és bélyegző, időbélyegző, fokozott biztonságú és minősített aláírás – ilyen és ezekhez hasonló fogalmak megmagyarázására is sor került.

A visszajelzések azt igazolták, hogy az Elektronikus aláírás webinár tematikája jól lett kitalálva, és hogy minden lényeges kérdés megvitatásra került. Igaz, volt néhány résztvevő, aki úgy ítélte meg, hogy az ő IKT ismereteinek szintje nem volt elég ahhoz, hogy kellően követni tudja az elhangzottakat.

Dia 2

A Neumann Társaság a webinárt a CONTROLLTraining Továbbképző Kft., az Informatika és Számítástechnika Tanárok Országos Egyesülete (ISZE), és a Magyar Elektronikus Aláírás Szövetség (MELASZ) szakmai együttműködésében valósította meg. Az első alkalmak tapasztalatait összegezve várhatóan újabb webinárok meghirdetésére is sor kerülhet.

RSZ.