Dr. Tilesch György a Neumann Társaság MI Nagykövete

 

Dr. Tilesch György

Az NJSZT fókuszál az új területekre, így a mesterséges intelligenciára (MI). Jó hír, hogy egy nemzetközileg ismert szakember fogadta el felkérésünket: bemutatjuk Tilesch Györgyöt (George Tilesch), a MI Nagykövetünket!

Úgy gondoljuk, a nagykövet megtalálása segít az MI szakosztály munkájának felpörgetésében, a közreműködésünkkel alapított MI koalícióban a Neumann Társaság szerepének erősítésében, a CEPIS EU-s MI munkájában, s lehet hozzá fordulni javaslatokkal, előadás kérésekkel, megkeresésekkel!

A jogász végzettségű, nemzetközi kapcsolatok terén is nagy tapasztalatokra szert tett Dr. Tilesch György az informatikai fejlesztések szívében, történelmi központjában, a Szilícium-völgyben él, az Egyesült Államokban. A mesterséges intelligencia várható hatásaival kapcsolatos jogi, etikai kérdésekben az amerikai Fehér Ház is kíváncsi a véleményére, a Fehér Ház MI Etikai Munkacsoportjának tagja.

Rövid életrajzából idézve: stratégiai és innovációs vezetőként, tanácsadóként dolgozott cégeknek (Microsoft, Ipsos), kormányzati szereplőknek (EU, Fehér Ház, USA haditengerészet, NASA, Dubaj, Új-Zéland), nemzetközi szervezeteknek (Világgazdasági Fórum, Madridi Klub). A NASA innovációs vezetőjével, Omar Hatamleh-vel közösen írt könyve az MI okozta gazdasági, politikai es társadalmi változásokról, a soha nem látott erejű es sebességű technológiai kihívásokra adandó civilizációs válaszokról idén tavasszal jelent meg angolul és 2021 elején lesz olvasható magyarul BetweenBrains: Mesterség és Intelligencia címen.

Tilesch György erősen kötődik Magyarországhoz, több éve fejébe vette, hogy összefogja az Amerikában élő, újgenerációs magyarokat, felkarolva a magyar ötleteket és szakembereket. Persze, hogy példaképként azonnal Neumann János jutott eszébe, akiről így beszélt a 24.hu-nak:

Nekünk Neumann János élete és példája a magyar géniusz példája: azé, ami rossz beidegződések/ellenhatások okán és lehetőségek hiányában oly ritkán találja meg azt a kibontakozási teret és közeget, ahol a legjótékonyabb és leghatékonyabb hatást kifejthetné. Nem lett volna az, aki lett belőle az apja, az alma mater és a korabeli Magyarország szellemi közege nélkül. Ahogy belőlünk sem a magunk magyar rendszerváltást tinédzserként átélő háttere nélkül.”

Az amerikai magyarok összefogása mellett hamar látókörébe került az 1968-ban alapított, „hazai” Neumann Társaság. Számítunk a tudására – közösen szeretnénk hozzájárulni a kibontakozási térhez és közeghez, a MI méltó képviseletére.

Tilesch György sikeres, új nézőpontú előadást tartott Jelenből a digitális jövőbe című konferenciánkon. Itt mutattuk be először a szakembert, aki az NJSZT mesterséges intelligenciával, annak társadalomra, munkaerőpiacra gyakorolt várható hatásával és a tennivalóinkkal kapcsolatos üzeneteit közvetíti a továbbiakban, Magyarország határain belül és kívül: MI nagykövetünkként.

 

Források és érdekességek:

https://forbes.hu/uzlet/startup-budapest-tilesch-interju/

https://www.valaszonline.hu/2020/08/24/tilesch-gyorgy-mesterseges-intelligencia-interju/

https://24.hu/kulfold/2014/11/27/nagy-dobasra-keszulnek-a-szilicium-volgyben-elo-magyarok1/