A Neumann Társaság a járványhelyzetben is megtartotta nagy szakmai konferenciáját

A tavaszra tervezett eseményre végül 2020. november 4-én, online platformon A jelenből a digitális jövőbe címmel került sor. A több mint háromszáz regisztrált 2/3-a jelentkezett be a mindenki számára nyitott rendezvényre. A sok-sok érdeklődő kérdésére itt is válaszolva: az konferencia vágatlan felvétele YouTube csatornánkon tekinthető meg.

Az NJSZT tagok pedig az előadók fóliáit is megtekinthetik bejelentkezés után a honlapon, az NJSZT tagi információk menüpont alatt.

A konferencia során kerültek átadásra az idei díjak is, így a BMGE közös nagy presztízsű Neumann Professzori Díj (a BMGE-vel közösen), az IVSZ-szel és INFOTÉR-rel közös, Kovács Attila nevét viselő informatikai újságírói díj, s a Társaság hagyományos, a szakma különböző területén működő kiválóságait elismerő díjai: az Életműdíj, a Neumann-, a Kalmár-, Tarján-díj. A díjazottak és méltatásuk már számos közleményben megtalálhatóak, nemcsak az NJSZT médiumokon. A napokban már viszi is ki a futár a jól megérdemelt díjakat az ünnepelteknek.

ifj. Székelyhidi László

A rendezvény előadóinak bemutatása, valamint mondandójuk rövid összefoglalása előzetesen számos helyen megjelent. Itt csak összefoglalóan azt mondjuk el, hogy a Neumann Professzori díjas ifj. Székelyhidi László kiemelt előadása után a digitális jövő feltérképezése során volt arról is szó, hogy milyen lesz a munkahelyünk a digitális világban, hogy mit vesz, vehet át a digitális dolgozó, melyek a digitális „avatar” belépése kapcsán felmerülő kihívások, feladatok, vagy hogyan tegyük rendbe a generációs logikát a jövő kapcsán. Nem kerülhettük meg a COVID-járvány kapcsán felmerült digitalizációs kérdéseket sem, hogyan változtatta meg a közösségi tudás alkalmazását, vagy hogy melyek a digitális pedagógia előnyei és kihívásai, a tanár átalakuló szerepe. Végül Mesterséges Intelligencia (MI): George Tilesch, az amerikai Fehér Ház MI-etikai munkacsoportjának tagja, a Neumann Társaság most bemutatkozó MI nagyköveteként a gépi intelligenciákban rejlő lehetőségekről, illetve ezek kockázatairól tartott előadást.

George Tilesch

A konferencia után, amíg még friss az élmény elvégezzük az értékelést, gyűjtjük a tanulságokat is. Aki még nem tette meg és szeretné elmondani észrevételeit, javaslatait, itt megteheti.

Pár megszívlelendő észrevétel az első rögtöni visszajelzésekből:

  • A két külföldi előadóhoz hasonló előadók számának növelése, s így konferencia jelentős konferenciává emelése
  • Jó volt a platform, de lehetne rajta több interakció, a személyesség látszanak növelése, a szünetekben videók az előadókról, díjazottakról, NJSZT-ről, ugyanakkor mobilnettel így sem volt élvezhető
  • Időzítés: kicsit rövidebben, az előadók profik, tökéletesen betartották az időkereteket, így az agenda pufferei is lehetnek legközelebb szűkebbek
  • Regisztráció: egyértelműbben, együtt a programleírással, az előadásba történő bekapcsolódást a programfüzetről is elérhetővé tenni
  • Javasolnék több, hasonlóan érdekfeszítő online programot a Társaság szervezésében!