Az ECDL automatikus vizsgáztatás bevezetésével együtt az ECDL vizsgaszabályzat is jelentősen változik

2021. február 1-től lép életbe a módosított ECDL vizsgaszabályzat, és ettől a naptól kezdődően már csak automatikus vizsga letételére lesz lehetőség a legtöbb ECDL modulból. 

Rákosi Szilvia írása a változásokról tudósít.

SophiaTavaly december elején pilot jelleggel elindult az ECDL vizsgáztatás a Sophia vizsgaszoftverrel. 2021. február 1-ig párhuzamosan zajlanak az automatikus és a „hagyományos”, a korábbi gyakorlat szerinti manuális vizsgák. Az ECDL története során a vizsgarendszer legjelentősebb változására a vizsgaközpontokat még tavaly november végén online tájékoztatók keretében készítette fel az ECDL Iroda. 

Most, hogy a vizsgaközpontok már túl vannak az ismerkedés szakaszán, már kezdődnek az „élesben” megtartott vizsgák, sőt 2021. február 1-től már csak és kizárólag automatikus vizsgák megtartására van lehetőség a legnépszerűbb vizsgamodulokból, így például a szövegszerkesztésből, a táblázatkezelésből, az IT biztonságból vagy akár prezentációból is. (Az automatikus és manuális vizsgák letételének lehetőségéről lásd még: https://njszt.hu/hu/ecdl/modul).

Egyelőre még a vizsgáztatóknak és a vizsgázóknak is szokatlan módszer alapvető előnye, hogy a Sophia rögtön a vizsga után értékeli a teljesítményt, és így azonnal kiderül, hogy a vizsgázó „átugrotta-e a lécet”. A vizsgáztatóknak is szokniuk kell a másfajta vizsgáztatást. Visszajelzéseink szerint egyesek közülük problémaként élik meg, hogy a vizsgafeladatok megoldásának helyességét konkrétan nem ismerhetik meg, csak százalékosan, mert ezáltal, úgymond, nem tudnak a hibákból tanulni – ugyanakkor egyöntetű előnyként értékelik, hogy az automatikus vizsgáztatás mentesít a feladatjavítás fáradságos munkája alól.

A február 1-jei szabályzatmódosítás életbe lépésével az ECDL díjtételek is változnak: a rendszerbe való regisztráció díja egységesen mindenki számára 9000 Ft lesz. A modulvizsgák díjának mértékét, mint ahogyan eddig is, a vizsgaközpontok határozzák meg, azonban a vizsgaközpontok is úgy vélik, hogy az eddigi alacsony árakat emelniük kell majd, különösen amiatt is, mert a Sophia vizsgaszoftver használatával még további költségeik lesznek. 

Címke