Akadály nélkül vették a Sophia automatikus vizsgákra való átállást a III. kerületi ECDL vizsgázók

A kerületben 2021-ben is az önkormányzat támogatásával vizsgázhatnak a diákok. 

Szikora Pál ECDL vizsgaközpont vezetővel Rákosi Szilvia készített interjút.

A KSZKI (Költségvetési Szerveket Kiszolgáló Intézmény) ECDL vizsgaközpontja a Sophia tavaly decemberi indítása óta folyamatosan vizsgáztatott az automata vizsgaszoftverrel, azzal a nem titkolt céllal, hogy kihasználják a 2021. február 2-ig tartó átmeneti időszakot, ameddig ingyenesen lehetett a szoftvert használni.

ECDL vizsga - III. kerület„Arra biztattuk a tanárokat és a vizsgázókat, hogy felejtsék el a hagyományos vizsgákat” – mondja Szikora Pál ECDL vizsgaközpont vezető, aki még arról számolt be, hogy első lépésként a felkészítő tanárok részére tartottak online tájékoztatást. Ezen részletesen bemutatták a Sophia rendszerben elérhető próbavizsgákat, modulról-modulra haladva ismertették a feladattípusokat. „Ugyan ezek a vizsgafeladatok még tartalmaznak időnként angol tesztkérdéseket vagy olyan szakmai kifejezéseket, amelyeket magyarul másképpen használunk, azonban ezen a kollégák nem akadtak fenn, mivel a vizsgázási módszer így is jól követhető. Így az a vizsgázó, aki mindazt tudja, amit a hivatalos ECDL sillabusz előír, sikeresen le tud vizsgázni.” – teszi hozzá Szikora Pál. 

Így az átmeneti időszak elmúlt két hónapjában a kerületi diákok 21 vizsgaidőpontban 291 automatikus modulvizsgát tettek le. Ebből 203 vizsga lett sikeres, és 88-an nem mentek át a vizsgán.

A vizsgák sikeressége egyébként nem tér el a hagyományos, papír alapú vizsgákétól, ami arra enged következtetni, hogy egyrészt a KSZKI ECDL vizsgaközpontjának felkészítése hatékonynak bizonyult, másrészt valószínű, hogy az általános- és középiskolai korosztály, igazi digitális bennszülöttekként, fogékony a számítógépen való mindenféle problémamegoldásra.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata immár tizenharmadik éve támogatja az ECDL bizonyítvány megszerzését a kerületi diákok számára, akik az iskolájukban történő felkészülés után a KSZKI ECDL vizsgaközpontjában teszik le a vizsgákat. A vizsgaközpont kiváló tevékenységét a Neumann Társaság több ízben is elismerő oklevéllel jutalmazta.