2021. február 2-tól már csak automatikusan lehet ECDL vizsgát tenni a legtöbb modulból

2021. február 1-jén a Neumann Társaság online konzultációt tartott az ECDL vizsgaközpontok számára az Sophia automatikus vizsgaszoftver használatáról és az azzal egy időben életbe lépő megújított vizsgarendszerről.

A 2020 decemberében indult az ECDL automatikus vizsgáztatás „próbaüzeme”, ami azt jelentette, hogy a vizsgázók még két hónapig választhattak, hogy manuális vagy automatikus vizsgán bizonyítják a tudásukat. 2021. február 1-től azonban megszűnt a választási lehetőség, minthogy ettől az időszaktól kezdődően már csak automatikus vizsga tehető a leggyakoribb ECDL modulokból, azaz a következőkből: Számítógépes alapismeretek, Online alapismeretek, Szövegszerkesztés, Táblázatkezelés, Adatbázis-kezelés,Prezentáció, IT alapismeretek.

Az online rendezvényen a rövid tájékoztató előadásokat követően a vizsgaközpont-vezetők, vizsgáztatók, felkészítő tanárok által felvetett kérdések megvitatására is sor került sor, az elvi problémák felvetésétől kezdve a különböző gyakorlati „fogások” megbeszéléséig, sokféle téma merült fel: például a vizsgafeladatok értékelése, a követelmények, a bizonyítványok, a letehető vizsgák, a vizsgázási folyamat, vizsgáztatók feladatai.

Az ECDL vizsgázók évente több tízezer modulvizsgát tesznek le, így a központoknak is megfelelően fel kell készülniük „Sophiából”. Az automatikus vizsgáztatás igazi megmérettetése majd csak ezután kezdődik, hiszen a vizsgázási aktivitás általában a tavaszi-nyár eleji időszakban a legjelentősebb.

Rákosi Szilvia