Gyász – búcsú Milan Ftáčniktól

Május 13-án elhunyt Milan Ftáčnik, a CEPIS elnökségének tagja, egyszersmind a Szlovák Számítógép-tudományi Társaság képviselője.

Byron Nicolaides, a CEPIS elnökének nekrológját közöljük.

MilanMilan nagymértékben hozzájárult a CEPIS tevékenységéhez. 2016-tól volt a CEPIS elnökségének tagja. Mindig tevékenyen vett részt a CEPIS kezdeményezéseiben, és mind nemzeti, mind európai szinten aktívan működött együtt az érdekelt felekkel. Tapasztalatait, tudását mind a CEPIS irányítása során, mind a stratégiai intézkedések alkalmával kamatoztatni tudta. Számos újítás kezdeményezője, például a tagdíjrendszer, a CEPIS stratégiájának és küldetésének újragondolása is neki köszönhető. Informatikusként a CEPIS több szakértői munkacsoportjában rendelkezésre bocsátotta szakértelmét, amelyekben elnökölt illetve részt vett: az Információs Társadalom Szakpolitikai Munkacsoportban és a Digitális Készségek Szakpolitikai Munkacsoportban.

Milan Ftáčnik 1956. október 30-án született Pozsonyban. Egyetemi tanulmányait 1976-tól 1980-ig a pozsonyi Comenius Egyetem Természettudományi Karán végezte elméleti kibernetika szakon, majd az újonnan létrejött Matematika és Fizika Karon fejezte be.

Kiemelkedő karriert futott be a tudományos életben és a politikában. Kutatásban és professzorként, majd tanszékvezetőként is dolgozott a pozsonyi Matematikai, Fizikai és Informatikai Kar Elméleti Kibernetikai Tanszékén, a Számítógépes Grafika és Képfeldolgozás Tanszékén és az Alkalmazott Informatika Tanszékén.

Számos publikáció szerzője volt a mesterséges intelligencia témakörében. Kutatási területe a képi információk feldolgozására és a városok virtuális háromdimenziós modelljeinek létrehozására irányult.

Milan 1990-98 között parlamenti képviselő volt. 1990-92 között a Szlovák Nemzeti Tanács elnökségének tagja volt. 1998-ban oktatási miniszteri tisztséget töltött be. A 2002-es, majd a 2006-os önkormányzati választásokon Pozsony önkormányzati képviselőjévé választották, ahol az ifjúsági, oktatási és sportbizottság, valamint a szociális és egészségügyi bizottság munkájában vett részt. 2006-10 között a Pozsony-Petržalka választókerület polgármestere volt. 2010 novemberében Milan Ftáčnik lett a szlovák főváros polgármestere.

2014-től az FMFI Egyetem Alkalmazott Informatikai Tanszékén dolgozott. 2015 áprilisától a Szlovák Informatikai Társaság elnöke is volt, 2015 decemberétől pedig a Szlovák Köztársaság kormánya közigazgatás digitalizálásával foglalkozó tanácsának tagja.

Milan feleségével, Zlaticával élt boldog házasságban.

Gondolataink a családjával vannak ezekben a nehéz időkben.

Címke