Beszámoló a Harmadik Szombathelyi Robotversenyről

2021. május 27-én nyolc csapat részvételével zajlott le a Harmadik Szombathelyi Robotverseny. A nyolc csapat közül öt általános iskolás, míg három a középiskolás korosztályból került ki. A csapatokból hat szombathelyi iskola, egy vas megyei, míg egy általános iskolás csapat a Fejér megyei Velence általános iskoláját képviselte. A csapatoknál vegyes iskola összetételűek is előfordultak. Összesen 23 versenyző, 7 csapatvezető vett részt a versenyen. A szombathelyi Neumann János iskola két csapattal is nevezett. A versenynek Szombathely egy ikonikus épülete az AGORA Szombathelyi Kulturális Központ Művelődési és Sportház nagyterme adott otthont. A járványhelyzet miatt érdeklődőket, szurkolókat nem vártunk, a versenyzőknek is megfelelő távolságokat tudtunk biztosítani a robotok és programok előkészítésénél és a verseny lebonyolítása alatt is.

kép

A verseny reggel köszöntőkkel indult. A versenyt köszöntötte Szuhai Viktor Zsolt Szombathely Megyei Város Önkormányzatának tanácsnoka, Horváth Zoltán az AGORA Szombathelyi Kulturális Központ igazgatója. A köszöntők után a versenyszabályok kihirdetése és az akadálypálya bemutatása következett. A versenyzők a saját készleteiket és laptopjaikat hozhatták, a készletek tartalmát a versenybírók a verseny kezdete előtt ellenőrizték. A robotok megépítése és a program elkészítése után következett a verseny. Amíg a robotok karanténban voltak, kisorsolásra kerültek az akadálypályán elhelyezendő tárgyak és a célterületek pozíciói. A második kategóriában (középiskola) a feladat összetettebb volt, nemcsak a célterület került kisorsolásra, hanem a „tiltott terület is”, ami azt jelentette, hogy pontlevonás jár a céltárgy adott területen való hagyásával. A versenyre 5-5 perc állt rendelkezésre, mely idő alatt a csapatok újra is indíthatták a robotjaikat. A csapatok – döntő többségében – élt is ezzel a lehetőséggel.

Az első futam után következett a jól megérdemelt ebéd. A versenyzők és a csapatvezetők a nevezéssel együtt jogosulttá váltak az ebéd elfogyasztására.

Az ebéd után következett a tuningolási idő. A csapatok mind a hardveren, mind a szoftveren alakíthattak. A második futam versenyszabálya már csak 3 percet engedélyezett a robot számára a feladat végrehajtására. Ez a futam elején is, a pályán lévő akadályok és a célterület sorsolásra került, természetesen a robotok ezidő alatt is karanténban voltak.

A pandémia helyzet ellenére a nevezett csapatok jó megoldásokat mutattak be, amennyiben a járvány miatt nem szakad meg a jelenléti oktatás, biztos még innovatívabb kivitelezésekkel is találkozhattunk volna. A pandémia miatt az utolsó versenyt, 2019. novemberében tudtuk megrendezni.

A csapattagok és a csapatvezetők a mostani versenyen emléklapokat vehettek át, mivel a szervezők úgy döntöttek, hogy a felkészülési idő rövidsége miatt helyezéseket nem hirdetünk.

Szombathelyen a következő versenyt – a Második Szombathelyi ROBOlimpia - 2021. november 25-re tervezzük, melynek versenyszámai a robot szumo és a robot gyorsasági verseny.

A verseny meghirdetését, szervezését és lebonyolítását a Műszaki és Természettudományi Egyesület látta el, anyagi támogatást Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság nyújtott. A verseny helyszínét az AGORA Művelődési és Sportház ingyenesen biztosította, a versenyasztalokat a Vas Megyei Szakképzési Centrum biztosította. A szervezők a versenyt jelentkezési díj nélkül bonyolították le, így is biztosítva, hogy minél többen részt tudjanak venni a versenyen. A csapattagok és csapatvezetők a verseny kezdetekor a regisztrációnál egy hímzett maszkot kaptak, ezzel is biztosítva a kockázatmentes lebonyolítást. Reméljük, hogy ezt a maszkot egy unikális emléktárgyként őrzik majd meg a résztvevők.

Szombathely, 2021. június 4.

a szervezők nevében

Dr. Nemes József
NJSZT megyei elnök