A High Performance Computing szakosztály tagokat toboroz

Létrejött egy új szakosztály, mely a mai informatika egyik jelentős területének szakmai követésére, eredményeinek megismertetésére fókuszál. Már vannak tagjaink, de örömmel vesszük további, a téma iránt érdeklődő szakemberek csatlakozását.

Dr. habil. Szénási SándorSzervezők: Dr. habil. Szénási Sándor (Óbudai Egyetem), Dr. Kertész Gábor (SZTAKI), Kiss Dániel (Óbudai Egyetem)

Jelentkezés, vagy bármilyen egyéb kérdés esetén az alábbi címen vagyunk elérhetők: szenasi.sandor@nik.uni-obuda.hu

Belépés a Neumann János Számítógép-tudományi Társaságba: https://egyesuletonline.hu/regisztracio/njszt

 

A szakmai terület és célkitűzések:

A High Performance Computing a kutatások és az üzleti élet területén is egyre inkább megkerülhetetlen fogalom. Alapfeladata a nagy számításigényű feladatok elfogadható időn belüli megvalósítása a rendelkezésre álló hardver eszközök maximális kihasználásával. Hagyományosan ez a szuperszámítógépek használatát jelentette, amelyekhez csak nagyon kevesek férhettek hozzá, azonban az utóbbi évtizedben ez kezd alapvető igénnyé válni. A többmagos és többprocesszoros rendszerek mellett a grafikus kártyák teljesítménye is jelentősen megnőtt, nem is beszélve a felhőalapú elosztott rendszerekről.

Mivel ezek meglehetősen összetett rendszerek, ezért a szoftverfejlesztésnek egy külön ága alakult ki a témával kapcsolatban, és egyre több szakértő van, aki kimondottan erre specializálódott. Szerencsére hazánkban is egyre nagyobb számban vagyunk, akik ezzel foglalkozunk, hiszen egyre több kutatás jut el arra a pontra (induljanak bármilyen más területről), hogy óriási mennyiségű adatot kell feldolgozniuk véges időn belül, és itt szükségük van erre a támogatásra.

High Performance Computing

Azonban még az országon belül is szétszórva találhatók meg az ezzel foglalkozó szakemberek és erőforrások. Így néha nehéz összehozni a problémát felvető kutatót az azt megoldani képes szoftverfejlesztővel és a megoldást futtatni képes architektúrával. Elsődlegesen ezért szeretnénk egy saját szakmai közösséget létrehozni, hogy ezeket a kapcsolatokat létrehozhassuk, és a jövőben akár ennek köszönhetően a különböző intézményekben dolgozó tagok is össze tudjanak fogni pályázatok írásakor vagy akár konkrét projektek megvalósításakor.

A témakört mi alapvetően a szoftverfejlesztés oldaláról szeretnénk megközelíteni. Ideértve tehát a megfelelő algoritmusok megalkotását, ezek implementációját párhuzamos vagy adatpárhuzamos architektúrákra, illetve elosztott rendszerekre.

Ennek megfelelőn várjuk az alábbi témákban jártas vagy azok irányába érdeklődő leendő tagjainkat:

 • Nagy számításigényű algoritmusok
  • Optimalizációs módszerek
  • Heurisztikus algoritmusok
  • Szimulációk hatékony végrehajtása
 • Párhuzamos programozás
  • Többprocesszoros rendszerek programozása
  • Fejlesztés grafikus gyorsítókra
 • Elosztott rendszerek
  • Hagyományos elosztott rendszerek használata
  • Fejlesztés felhő alapú rendszerekre