Bővülő ECDL-kínálat: online együttműködés és kódolás

 

Új elemekkel bővül a digitális kompetencia képzés- és minősítés évtizedek óta sikeres rendszere, az ECDL Magyarországon. A munkaerőpiacon világszerte elfogadott, nemzetközi alapú ECDL-ben szeptembertől friss modulok jelennek meg, amelyek természetesen már az automatikus vizsgáztató rendszer (Sophia) szolgáltatásait is használják, hasonlóan a népszerű Képszerkesztés modulhoz, amely ősztől szintén a modern, automatikus környezetben érhető el.

Online együttműködés

2020-ban ismerkedtünk meg igazán az online együttműködés lehetőségeivel a vegyes (otthoni és irodai) munkavégzés során. Az online együttműködés nemcsak a felhőalapú szolgáltatások használatát jelenti, de azt is, hogy a munkavégzéshez szükséges digitális alkalmazásokat és módszereket egy munkaközösség közösen tudja igénybe venni, hatékony, projektszerű feladatok ellenőrizhető elvégzéséhez is.

A legtöbb munkáltatónál lassan követelménnyé válik az online kollaborációra való képesség. Az ehhez nélkülözhetetlen kompetenciák elsajátítása és a szerzett ismeretek bizonyítása válik lehetségessé az ECDL segítségével.

ECDL modulok

Kódolási alapismeretek – Python

Ma már az algoritmikus gondolkodás egy sor munkakörben előnyt jelent, nem válik élesen el az alkalmazói és a programozói ismeretek halmaza, a jövőben pedig óriási előnyt jelent minden munkakörben a kreatív, kódolói tudás, hozzáállás. Ezt felismerve bővül az ECDL a kódolási alapismeretek moduljával, amely elsősorban a Python programozási nyelven alapul.

A Python egy könnyen elsajátítható programozási nyelv, amelyet munkára (weboldalak és szoftverek fejlesztése, adatelemzési, adatvizualizálási feladatok) és a szabadidő izgalmas eltöltésére (játékfejlesztés) is használhatunk.

A Python ismerete nemcsak IT-s, de pénzügyi és tudományos munkakörökben is előny lehet, ezért nagyon hasznos a tudásunkat fejleszteni és bizonyítani az ECDL segítségével.

Rugalmas kínálat

A két új modul is elsősorban mindennapi, a munkaerőpiacon hosszabb távon is hozzáadott értéket biztosító ismeretekhez kapcsolódik. Az ECDL-bizonyítványok rugalmassága alapvetően segíti, hogy a dolgozó (vagy a munkáltatója), illetve a tanuló (vagy az iskola) a területén legfontosabb ismeretekre koncentrálhasson. A két alapismereti modul (számítógépes- és online alapismeretek) mellett a továbbiak a munkakörünknek, érdeklődésünknek megfelelően választhatóak, a klasszikus, irodai alkalmazásoktól az IT biztonságig terjedő témákban.

Próbavizsgák

A Neumann Társaság minden új modulhoz biztosítja a próbavizsga-szolgáltatást. A szeptember 15-ig ingyenesen kipróbálható, majd díjkötelesen elérhető próbavizsgák mintegy kétszer annyi részfeladatot tartalmaznak, mint az „éles vizsgák”, ezért kiválóan alkalmasak gyakorlásra, a meglévő tudás mérésére, már csak azért is, mert kitöltésük nincs időbeli korláthoz kötve.

Az ECDL Iroda később kevesebb részfeladatból álló, ingyenes demóvizsgákkal is segíti a felkészülést.

 

Címke