Interjú Koltai Zsolttal

Folytatjuk sorozatunkat, mely annak jár utána, hogy szponzorainkat milyen okok motiválták társaságunk támogatására. A hátsó szándék ismert: bízunk benne, hogy mások is kedvet kapnak. Ezúttal Koltai Zsolttal, a Trilobita Informatikai Zrt. vezérigazgatójával boncolgattuk a témát.

 

Minek köszönheti a Neumann Társaság a Trilobita Zrt. támogatását?

 

tri_logoA Neumann Társaság tevékenységét majdnem minden iparági résztvevő ismeri. A Társaság informatikai tudományok iránti tisztelete és elhivatottsága és az iparág magas színvonalának megőrzése érdekében tett erőfeszítései kimagasló értéket jelentenek számunkra is. Külön kiemelném a Neumann Társaság katalizátor szerepét. Nagyra becsülöm a tehetséggondozás, a korszerű technológiák oktatása területén végzett folyamatos munkáját. Ezért tartottuk fontosnak, hogy mi is támogassuk a Társaságot.

kzs2

Hogy látja a fiatalok helyzetét, szerepét ma ebben az iparágban?

Személy szerint nagyon fontosnak tartom, hogy magasan képzett szakemberek kerüljenek ki a cégekhez. Sajnos jellemző, hogy a diákokat hamar bevonzzák a cégek, és kevésbé érzik fontosnak, hogy továbbtanulva szert tegyenek minél nagyobb és korszerűbb tudásra. Márpedig ez a szakma, így cégünk, a Trilobita Zrt. is, kiemelten igényli, hogy kollegáink mély elméleti ismeretekkel rendelkezzenek.

Melyek azok a tudáselemek, amelyek a jövő szempontjából kiemelten fontosak a Trilobita Zrt. számára?

A közeljövőben mindannyiunk életében nagy szerepet fog játszani a mesterséges intelligencia, valamint a természetes nyelvű szövegfeldolgozásokon alapuló algoritmusok. Másik izgalmas, érdekes és szép informatikai terület a kvantumtechnológia, mely, azt gondolom, hogy 3-5 éven belül lehetséges, hogy már a magyar cégek számára is elérhető lesz – a jelenlegi rack szekrények méretében. Ez a terület nagy kihívás elé fogja állítani a vállalatokat, és akik először fogják alkalmazni a kvantumszámítógépek optimalizáló képességét, azok óriási versenyelőnyre fognak szert tenni. Igaz ez mind az informatikai cégekre, mind pedig azon nagyvállalatokra, amelyeknek olyan informatikai cégek szállítanak megoldásokat, amelyek már kvantumtechnológiával optimalizálják a problémákat.

Milyen problématerületeket lehet kvantumtechnológiával optimalizálni?

Egyrészt bonyolultabb gyártástechnológiákat, olyanokat, ahol maga az alkatrész többváltozós optimalizálást igényel. Így például a karbonszálas technológiánál az adott termék szilárdságát, fizikai paramétereit nagyban meghatározza az, hogy egy-egy karbonszálat milyen irányban fektetnek le az ATL/AFP robotok. Karbonszálas 3D nyomtató robotok ma is dolgoznak, azonban, ahol kis szériaszámú, egyedi, termékspecifikus megoldásokra van szükség, ott a karbon- vagy egyéb szálak elrendezésének MI-alapú számítógépes optimalizálása jelentős előnnyel, idő-, pénz- és energiamegtakarítással járhat. Akár az is előfordulhat, hogy minden egyes termék gyártása esetében szükséges és lehetséges lesz az optimalizálási feladat.

Az informatika lassan életünk minden területére hatással lesz.

Több további figyelemreméltó terület is van. Így például a kvantumtechnológiával támogatott biotechnológiai fejlesztések, a hatóanyagtervezés vagy a csoportviselkedés elemzése teljesen új lehetőségeket fognak teremteni a közeljövőben. És akkor még nem beszéltünk a titkosítás, a cyber security területéről, ahol szintén óriási szerepe van és lesz a kvantumtechnológiának.

Mindegyik terület külön is megérne egy beszélgetést! Köszönöm az interjút és a Neumann Társaságnak nyújtott támogatást!

Dandoy Gabriella

Címke