A Modulhalmozó

Baráth Ádám születésétől fogva mozgássérült, de ez sosem akadályozta abban, hogy az őt érdeklő témákban ismereteket szerezzen, fejlődjön. Nemrég ünnepelte a 30. születésnapját. Az ECDL-be 2011-be vágott bele – és annyira megszerette, hogy önszorgalomból máig tanulja a modulok által felkínált ismereteket. Most már annyi modulból vizsgázott, hogy szó szerint „lelóg” a bizonyítványáról a felsorolásuk. A lelkes fiatalember számára ez nem csak öncél – a munkában és a mindennapi életben is segíti mindaz, amit az ECDL/ICDL világban ismert meg.

Hogyan kezdődött ez a páratlan digitális kompetenciafejlesztés?

Baráth Ádám

Az általános iskola után egy szakiskolába jártam, de nem éreztem elég mélynek az ismereteimet. 2011-ben egy ECDL SELECT tanfolyamba vágtam bele a lakóhelyemen, Jászberényben. Ez egy novembertől áprilisig tartó, hétmodulos, intenzív tanfolyam volt.

Hogy lett a 7 modulból… Sok modul?

Már akkor is több modul szerepelt a Neumann Társaság kínálatában. Iránymutatónak tartottam. A SELECT bizonyítvány megszerzése után, immár a szolnoki Karakter Kft vizsgaközpontjában, az IKT alapismeretek vizsga következett 2012 nyarán, majd 2013-ban a Képszerkesztéssel folytattam. Utána következett az IT biztonság, majd az elektronikus hitelesítéssel, aláírással foglalkozó modul. Mind hozzájárult a látóköröm bővítéséhez. Majd jött egy nagyobb szünet, de folyamatosan figyelemmel követtem az eseményeket a Neumann Társaság felületein. 2019-ben lecsaptam a Közösségi média modulra, ebből 2020 májusában tettem sikeres vizsgát.

A kollégáimmal való levelezésből látom, hogy ez az érdeklődés nem lankadt azóta sem…

Legfrissebben az Online együttműködés modul jelent meg tavaly, ebből már le is tettem a sikeres vizsgát, ezt már egy másik központnál, a WIN INVESTOR-nál, szintén Szolnokon.

Egy ilyen rutinos, mondhatni „veterán” vizsgázó mit szólt az automatikus vizsgáztató rendszerhez?

Nagyon jónak tartom a Sophiát. Intelligens, hogy egy szoftver fel tudja mérni a vizsgázók képességeit. Viszont fontos lenne, hogy a vizsgaközpontok tudják, hogy a fogyatékkal élők többletidőt kaphatnak a teljesítéshez.

Reméljük ez az interjú is segít felhívni erre a figyelmet. De térjünk vissza a modulokra. Szép ez a ragaszkodás az ECDL/ICDL-hez, de mennyire bizonyult valóban hasznosnak ez a tudás?

Sok modul egyszerűen érdekes, inspiráló számomra, a Szövegszerkesztés és a Táblázatkezelés pedig nagyon sokat segített a mindennapokban. Az Online együttműködést alighanem a COVID-időszaknak „köszönhetjük” - és ebben a helyzetben nélkülözhetetlen tudásokat biztosít. Az online megbeszélések létrehozását, a felhőalapú adattárolást nemsokára élesben is kipróbálhatom…

Baráth Ádám

Mihez gratulálhatunk?

Épp szerződéskötésről jövök! Nagy örömöm, hogy sikerült egy ügyfélszolgálati távmunkában elhelyezkednem, februártól rendes munkavállalóként fogok dolgozni. Korábban önkormányzati adminisztrátorként is dolgoztam – ott is sokat merítettem az ECDL-es tudásomból…

Sok sikert a munkához és az „élethosszig” tanuláshoz! Hiányzik még valami a kínálatunkból?

A Kódolási alapismeretekben is szeretnék elmélyedni, sőt! az IKT pedagógusoknak is érdekel – ez már egy szenvedély: figyelem, hogy milyen területen fejlődhetek és bizonyíthatok a modulok által!

 

Címke