Nők és Lányok a Tudományban Világnap

Az Egyesült Nemzetek Szövetsége 2015-ben nyilvánította február 11-ét a Nők és Lányok a Tudományban Világnappá. Az ilyen Világnapok egyben figyelemfelhívások is a tennivalókra, melyekben a Neumann Társaság is szeretné kivenni a részét.

Világnap
Fotó forrása: international-day1 | World Cultural Heritage Voices

A nők és lányok tudományhoz való teljes és egyenlő hozzáférése és részvételének elérése, a nemek közötti egyenlőség, a női szerepvállalás erősítése elérendő cél, melyhez a Világnap is egy eszköz lehet:

https://www.un.org/en/observances/women-and-girls-in-science-day/

A hivatalos webhelyen lehet további információkat szerezni az ünnepi programról:

https://www.womeninscienceday.org/ 

Kiemelt rendezvények:

A nagy nemzetközi online konferencia (7th International Day of Women & Girls in Science Assembly  “Equity, Diversity and Inclusion: Water Unites Us” ) programját mellékeljük.

A Mesterséges Intelligencia Koalíció ajánlását követve felhívjuk a figyelmet még egy rangos online eseménye, a Machine Learning in Healthcare: Towards a New Human-Machine Partnership című webinarra.

 Az esemény főelőadója Prof. Mihaela van der Schaar, a Cambridge-i Egyetem John Humphrey Plummer gépi tanulás, mesterséges Intelligencia és orvostudományi professzora. Mihaelához öt kiváló európai szakértő csatlakozik a kerekasztal-beszélgetésen, amely a mesterséges intelligencia szerepével foglalkozik a kulcsfontosságú egészségügyi kihívások leküzdésében, valamint a gépek és emberek szorosabb együttműködését veszi górcső alá.

Neumann-hozzátétel

A mi érdekeltségünket jelzi a NOKIT szakosztály ( Nők az Oktatás, Kutatás, Informatika Területén (NOKIT) | Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (njszt.hu) ), melybe várjuk az új jelentkezőket és az új kezdeményezéseket. A Neumann Társaság képviseli Magyarországot az Európai Professzionális Informatikai Társaságok Tanácsában (CEPIS), melynek DiversIT chartája speciálisan a női esélyegyenlőség IT-területen való fontosságára hívja fel a figyelmet. A tehetséggondozásban többek közötti az EGOI lány diákolimpiában való szerepvállalás révén erősítjük a lányok részvételét.

Új kutatási projekt: friss kezdeményezésünk célja női informatikus példaképek felmutatása múzeumban és azon kívül, szeretnénk az informatikai örökségben is feldolgozni és népszerűsíteni az informatikusnők szerepét. Február 15-ig várjuk a csatlakozást:

Nők és az informatika | Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (njszt.hu)

Néhány példa magyar világnapi projektekre 2021-ből:

 

Csatolmány Size
7th IDWGIS AGENDA 747.08 KB