Trendi NJSZT - Neumann-stand a TechTrendShow-n

R2 üzenete Szegednek

Szeged az IT szakma egyik bölcsője és a Szegedi Tudományegyetem kisugárzásának is köszönhetően máig az egyik leginkább „IT-barát” város Magyarországon. Az SZTE Tanulmányi és Információs Központjában tartott TechTrendShow-n a Neumann Társaság is képviseltette magát – standdal és előadással is – mégpedig egy aktív szervezeti tagunkkal, az Enterprise Communications Magyarország Kft-vel karöltve. Úgy látjuk, nemcsak az R2 robot vonzotta oda az érdeklődőket, hanem a sok közös téma is.

Idén a mesterséges intelligencia megoldások, az okosváros, az innovációs ökoszisztémák is fókuszba kerültek a programon, melyet szembetűnően sok egyetemista és középiskolás követett nyomon, a helyi innovációs szereplők, IT cégek képviselői mellett. A Neumann Társaság standjánál a Szegeden található IT-múzeumunk, az Informatika Történeti Kiállítás érdekességeiről mesélt Kónya Orsolya kollégánk, sokan éltek a lehetőséggel és a Telefónia időszaki kiállítás kiadványából is hazavittek egyet.

Neumann-stand
Jó hangulat a Neumann-standnál. Fotó: NJSZT

Nemcsak hírlevelünkre gyűltek a feliratkozók – stílszerű retro módon, egy 3.5”-os floppykból összerakott kis névjegytartóban – de sokan érdeklődtek a szakosztályaink, versenyeink (különösen az Országos Grafikus Programozási Verseny és a Magyar Ifjúsági Robot Kupa) iránt.

Örömmel tapasztaltuk, hogy a szegedi diákok ismerik az ECDL-t / ICDL-t is, bár jobbára csak alap modulokból bizonyították eddig tudásukat. Ezért nagyon örültek az új, online kooperációval és kódolási alapismeretekkel kapcsolatos modulokhoz kötődő infóknak is.

A legtöbb rajongót az Enterprise (nem űrhajó, hanem cég) R2D2 robotja vonzotta. A Csillagok háborúja karakteréről mintázott robotban nem egy kisnövésű színész ült, mint az 1977-es filmben Kenny Baker, hanem szervezeti tagunk munkatársai irányították okostelefonról a sokféle trükköt tudó szerkezetet. Cégük vonzó, a munkatársak személyes fejlődését is támogató légkörébe is bepillantást engedtek, hiszen számos csapattagjuk is meglátogatta a standunkat.

A TechTrendShow konferencia részén számos iparági szereplő és sok érdeklődő meghallgatta az NJSZT marketingigazgatójának, Képes Gábornak és az Enterprise üzletág vezetőjének, Járai Tamásnak a rendhagyó, közös előadását.

Képes Gábor és Járai Tamás R2-val.
Képes Gábor és Járai Tamás R2-val. Fotó: NJSZT

Képes Gábor a Neumann Társaság „pilléreiről”, tevékenységéről mesélt – és a szegedi ITK emblematikus tárgyáról, a Katicabogár robotállatról, no meg alkotójáról, Muszka Dánielről. A Katicabogár egy mini változatát be is kapcsolta az érdeklődőknek. A muzeális robotról a 45 éves film köntösébe bújtatott, de high-tech robotra terelődött a szó, Járai Tamásnak köszönhetően.

Oktatási tanulságokat sem nélkülöző előadása megmutatta, milyen lépésekben, hányféle érdekes, egyedi fejlesztéssel, apró, beépített alkatrészekkel rakhatunk össze egy ilyen bonyolult, rengeteg rejtett IT-megoldást tartalmazó távirányítható robotmodellt magunknak.

R2 pedig fáradhatatlanul pózolt a közönséggel a TechTrendShow-n, sőt a program díjátadóján is odagördült, hogy köszöntse a díjazott Majó-Petri Zoltán csapatát.

Díjátadó R2-val. Fotó: NJSZT
A díjátadón is vendégszerepelt R2. Díjjal a kezében: Majó-Petri Zoltán. Fotó: NJSZT

R2 mindig üzenetet hordoz: a Csillagok háborújában a Halálcsillag terveit, no meg Leia hercegnő segélykiáltását Kenobi mester számára. A mi R2-nk pedig azt az üzenetet, hogy érdemes csatlakozni a Neumann Társasághoz, egyéni és szervezeti tagokkal is jó közösségben, hasznos, szép élmények részesei lehetünk.

Most Csongrád-Csanád megyében jártunk - ahol megyei szervezetünk révén több mint félévszázados múlttal büszkélkedhetünk -, de más regionális kiállításokra is szívesen viszünk bemutatót az új trendekből!