Egyre népszerűbbek az ECDL/ICDL távoli vizsgák

Ugyan kényszerűségből, a koronavírus világjárvány miatt került bevezetésre a különböző országokban az ICDL vizsgarendszerben a távoli vizsgázás, azonban a tapasztalatok azt mutatják, hogy rugalmassága miatt egyre többen élnek ezzel a lehetőséggel.

„A Sophia vizsgaszoftverrel megtartott automatikus vizsgákon sokkal nagyobb a fegyelem a vizsgázók körében, mint a hagyományos, manuális vizsgákon. A szoftver igen gyorsan adja fel egymás után a feladatokat, így a vizsgázóknak esélyük sincs arra, hogy egymástól kérdezzenek. Már csak azért sem, hiszen teljesen különböző feladatsort kell megoldaniuk, méghozzá elég szűkre szabott időkeretben.  Emiatt a távoli vizsgák felügyelete sem okoz gondot. Ma már a vizsgáink hétszeresét teszik ki a távoli vizsgák. Az online felületet a ZOOM programmal biztosítjuk, és az esetleges utólagos reklamálás, ellenőrzés miatt video felvételt is készítünk.” - osztja meg a távoli vizsgákkal kapcsolatos tapasztalatait Gerő Judit, a CONTROLLTraining Továbbképzőközpont Kft. ügyvezetője, az ECDL/ICDL vizsgaközpont vezetője. „Amennyiben távolból történő manuális vizsgákat tartunk, a vizsgatermünkben lévő gépekre kell a vizsgázóknak a saját gépükről felcsatlakozniuk, így kizárható a puskázás”.

A pandémia óta több vizsgaközpontban is megsokszorozódtak a távoli vizsgák, ami érthető, hiszen jelentős időt és az útiköltséget spórolhatnak meg a vizsgázók. Ezen kívül talán a vizsgadrukk is kisebb, a megszokott környezetben, az ismerős számítógépen, laptopon nyilván egyszerűbb a megmérettetés.

A távoli vizsgákat iskolai csoportok is igénybe veszik, ebben az esetben a vizsgázók a számítógép-teremben ülnek, és az ECDL/ICDL vizsgaközpont hivatalos vizsgáztatója egy kamerán keresztül figyeli őket. De egyre több egyéni vizsgázó is jelentkezik, hiszen így akár a vizsgaközponttól távol, az ország egy másik pontján tartózkodva is vizsgázhat a jelentkező, betartva a távoli vizsgákra vonatkozó nemzetközileg meghatározott szabályokat.

Dudás József, egy szegedi általános iskola informatika tanára is, aki 2013 óta készíti fel tanítványait ECDL vizsgákra, most már a távoli vizsgákat választja a tanítványai számára. Eddig különböző vizsgaközpontokba vitte őket, de mint mondja: „sokkal könnyebb megszervezni a vizsgát, és szívesebben is vizsgáznak a gyerekek helyben, a saját közegükben. A Sophiát is megszokták már, sőt, inkább ez az ő világuk, és a feladatok is jobban igazodnak a korosztály sajátosságaihoz. Így most már az eddigi két év helyett, egy év alatt tudnak felkészülni, és sikeres vizsgát tenni a tanulók.”

A nyíregyházi PC-School ECDL/ICDL vizsgaközpontja ma már a vizsgáinak 60 százalékát távoli vizsgaként szervezi meg. A cég ügyvezetője, az ECDL/ICDL vizsgaközpont vezetője, Kuknyó Zoltán ugyanakkor minden vizsgázónak erősen ajánlja, hogy az automatikus vizsgák előtt DEMO és/vagy próbavizsgákkal gyakoroljanak. „A vizsgadíjaknál is olyan csomagot ajánlunk, amelyben próbavizsga is van” – mondja az ügyvezető, és hozzáteszi: „A kis falvakból nehézséget jelent a városba való bejutás, és éppen ezért a vizsgázók nagyon örülnek, hogy nem szükséges minden egyes modulvizsga miatt elmenni a vizsgaközpontba. Volt egy vizsgázónk viszont, aki miután a távoli vizsgákon minden modult sikeresen teljesített, egyszer csak személyesen betoppant hozzánk, de csak azért, hogy megköszönje a munkánkat.”

RSZ