eSignDay – A MAGYAR ELEKTRONIKUS ALÁÍRÁS NAPJA

A 2022. június 30-án megrendezett eSignday konferencián a Neumann Társaság képviseletében Kürtössy Nándor az ECDL/ICDL Elektronikus hitelesítés, elektronikus aláírás vizsgamodulról, valamint arról adott elő, hogy a DigComp e legutóbbi változatában már beépítésre került az eIDAS, vagyis az elektronikus azonosítási, hitelesítési és bizalmi szolgáltatásokról szóló rendelet (Electronic Identification, Authentication and Trust Services) következményeinek tudatosítása.

eSign Day

Ez jogi keretet jelent a magánembereknek, valamint az üzleti és az állami szférában is, hogy biztonságosan hozzáférjenek az elektronikus szolgáltatásokhoz, és egyetlen kattintással bonyolítsák le a különféle ügyeiket.  

Az EU-ban 2018 óta kötelező az egyes tagállamok elektronikus azonosítási rendszereit elfogadni és elismerni.

A magyar állam élen jár az elektronikus aláírás bevezetésében: a közigazgatási intézmények közül mintegy 4300-ban lehet már elektronikusan ügyet intézni. Sőt bizonyos ügyeket, például 2023-tól ingatlan adás-vételt, egy idő után már a magánszemélyek is csak elektronikusan tudják intézni.  

Ezt az is segítheti, hogy az ECDL/ICDL elektronikus aláírás vizsgamodul több mint tíz éve elérhető. Bevezetése óta a felkészülést segítő tananyagok, és a vizsgakérdések is több ízben aktualizálásra kerültek, a legfrissebb verzió még a 2022/23-as tanév előtt megjelenik.

Az eddigi visszajelzések szerint a vizsgázók számára nehézséget jelentett az elméleti kérdések sokasága, a megújítás során erre való tekintettel is a gyakorlati feladatok aránya nagyobb lesz.

És mivel 2022. március 29-től az eSzemélyi már mobilapplikáción keresztül is elérhető, ezért a vizsgaszabályokon is változtatni szükséges: vagyis az ECDL/ICDL elektronikus hitelesség, elektronikus aláírás modul esetében lehetséges lesz a mobiltelefon használata.

A Neumann Társaság célja továbbra is az elektronikus aláírás terjedésének támogatása és tudatos használatának segítése, ezért ösztönző akciók meghirdetésével kívánja növelni a téma és a modul iránti érdeklődést.  

Csatolmány Size
Kürtössy Nándor előadása 486.94 KB