RoboCupJunior 2022, Thaiföld 

Aratott a Robotika Szakosztályunk alelnöke által vezetett csapat

2022. július 12-17. között Thaiföldön került megrendezésre a RoboCup Junior 2022 világverseny, melyen a Baptista Szeretetszolgálat ifj. Abán Csaba, Parilla Anna, Cs. Kiss Zsófia Panna összeállítású 2_Bit csapata Individual Team kategóriában II., SuperTeam kategóriában I. helyezést ért el Abán Csaba vezetésével, aki a Neumann Társaság Robotika Szakosztályának alelnöke.

A csapat a Magyar Ifjúsági Robot Kupán szerzett kvalifikációt a versenyre!

A Rescue Maze kategória az U19-es korosztályú junior robotika technológiai csúcsát képviseli. Az egyedi tervezésű konstrukciók katasztrófaszimulációs környezetben, akadályokkal nehezített labirintusokban, autonóm módon hajtanak végre mentési feladatokat, hőérzékelők és gépi látásra programozott kamerák alkalmazásával kutatják az áldozatokat. 

Az országok közötti egyéni versenyszámban 3 nap alatt, összesen 8 db ismeretlen pályát teljesítettek a robotok és készítőik. A korábbi világbajnokságokhoz hasonlóan a mentési szituációk, a pályák fizikai kihívásai egyre nehezedő tendenciát mutattak. 

A Baptista Szeretetszolgálat csapata professzionális versenyzéssel szerezte meg a világbajnokság Individual Team 2. helyét.  

Abán Csaba (kép jobb szélén) és a csapat

Az előkelő helyezés mellett kimagasló eredmény, hogy a baptista robotikások által épített és programozott robot az élmezőny tekintetében a leggyorsabban és a legkevesebb elakadással teljesítette a futamokat, valamint az utolsó versenynapokon jellemző, rendkívül magas fizikai kihívásokat jelentő pályákon a mezőnyben a legeredményesebb tudott lenni. 

Szakmailag elemezve újdonság volt a világverseny technikai szervezésében, hogy a csapatok egyedi kódokat kaptak, valamint a futamok pontszáma nem szerepelt az összesített eredményeket tartalmazó táblázatban. Ennek megfelelően a csapatok nem ismerték versenytársaik eredményeit. Az utolsó napra egy 5 csapatból álló, a teljesítmények láttán mindenki számára ismert élmezőny alakult ki. A későbbi végeredmény helyezési sorrendjében Németország, Magyarország, Horvátország, USA és Irán csapatai alkották.  

A versenyre jellemző pontos, és szakmailag magas színvonalon kivitelezett szervezés mellett kiemelhető volt a verseny hangulata. A csapatok egymással versenyeztek, de nem egymás ellen. Gyakran megtapsolták egymás futamait, elismerték versenytársaik eredményeit.  

A világverseny negyedik napján került megrendezésre a SuperTeam versenyszám, melynek szakmai céljai az eltérő országok versenyzői közötti kapcsolatteremtés erősítése, együttműködés fejlesztése.  Az összetett csapatoknak egy, a helyszínen ismertetett feladatot kellett megoldaniuk. A kihívás teljesítéséhez nem csak a versenyzőknek, hanem a robotoknak is kommunikálniuk kellett egymással.  A SuperTeam- ek kialakításakor jellemzően az egyik csapat a mezőny első, a másik csapat a mezőny második feléből kerül kiválasztásra.
A Magyarország- Egyiptom SuperTeam egyedüliként tudta sikeresen végrehajtani a feladatot, és magabiztos teljesítménnyel szerezték meg a SuperTeam világbajnoki címet.  

A Baptista Szeretetszolgálat 2_Bit csapata 2022-ben az Individual Team  EB első, VB második, valamint a SuperTeam VB első helyezéseivel a világ élmezőnyéből is kiemelkedő eredménysorozattal zárta a Rescue robotok versenyeit. 

Magyar és egyiptomi csapatok

A csapat felkészítője, mentora Abán Csaba, a Baptista Pedagógiai Intézet munkatársa, a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Robotika Szakosztály alelnöke.