Nők a munka világában: hogyan csökkentették a chilei vállalatok a nemek közötti bérszakadékot?

Hogy miért tartottuk érdekesnek a Világgazdasági Fórum weboldalán megjelent, a távoli Chile nemek közti bérszakadék-csökkentésről szóló cikk megosztását? Mert sok tekintetben nincs is olyan nagy távolság.

  • A változás jelenlegi üteme mellett 151 évbe telne a nemek közötti globális gazdasági különbségek megszüntetése.
  • A chilei Gender Parity Accelerator (GPA), amelyet a Világgazdasági Fórum és az Inter-American Development Bank (IADB) támogatott, hatékonyan segítette elő a nők képviseletét a tagvállalatoknál.
  • A GPA segített javítani a chilei magánszektor alkalmazottai 7%-ának munkaszínvonalát.

A nemek közötti bérszakadék megszüntetésére gyakorolt hatás

A chilei GPA jelentősen javította a nők szakmai kilátásait a munkaerőpiacon. A magán- és közszféra vezetőinek összefogásával a GPA több mint 130 000 helyi nő munkaszínvonalát javította – mely a chilei magánszektor fizetett alkalmazottainak 7%-ával ekvivalens.

Az adatok azt mutatják, hogy a hároméves „Chile Accelerator” GPA-program, melyet a Nők és Nemek Közötti Egyenlőségért Felelős Minisztérium vezetett, és amelyet a Világgazdasági Fórum és az IADB útmutatásával és támogatásával valósítottak meg, hatékonyan segítette elő a nők képviseletét a tagvállalatokban, amelyek között szerepel az Accenture, Cargill, IBM, Invest Chile, LatAm Airlines, Microsoft, Nestlé, PwC, SAP, Salmon Chile, Siemens és Unilever.

Ezek a vállalatok átlagban arról számolnak be, hogy a munkatársak 41%-a nő, ami közel 10 százalékponttal haladja meg az országos átlagot, amely 2019 januárjában 31,7% volt. Ennél is fontosabb, hogy ezek a munkáltatók 2016 és 2019 között 37,5%-kal csökkentették a nemek közötti bérszakadékot. Másképp fogalmazva, a 180 vállalatból álló csoport által felvett férfiak munkaórára vetítve átlagosan csak 5,6%-kal több bért kapnak a nőknél, ami lényegesen alacsonyabb az országos átlagnál, ahol a férfiak átlagosan csaknem 18%-kal többet keresnek. A folyamatos együttműködés ezt a különbséget még tovább kívánja csökkenteni.

 

A nemek közötti gazdasági különbségek kihívása

Nem valószínű, hogy még a mi életünkben megvalósul a nemek közötti egyenlőség.

A Világgazdasági Fórum 2006 óta méri a nemek közötti bérszakadékot a világ különböző országaiban a nemek közötti bérszakadékról szóló éves globális jelentésben. A legnagyobb kihívást a nemek közötti egyenlőtlenségek gazdasági dimenziója jelenti, amelynek megszüntetése a legfrissebb adatok szerint 151 évet vesz igénybe.

Bár a gazdasági esélykülönbség némileg csökkent, a COVID-19 világjárvány keményen visszavetette az előrehaladást, különösen a nők munkaerő-piaci részvétele tekintetében, ahol a nemek közötti különbség némileg megfordult.

Ma arányosan kevesebb nő vesz részt a munkaerőpiacon, mint férfi, ami azt jelenti, hogy kevesebb dolgozó nő kerül vezetői pozícióba, és a nők gyakran kevesebbet keresnek, mint férfi kollégáik.

 

A nemek közötti egyenlőség elérésére irányuló megközelítésünk

A Fórum világszerte hozzájárult a nemek közötti egyenlőséget elősegítő GPA-k létrehozásához, melyek a nemek közötti gazdasági részvételben mutatkozó különbségek megszüntetésére összpontosítanak. Latin-Amerikában és a Karib-térségben, Argentínában, Chilében, Kolumbiában, Costa Ricában, a Dominikai Köztársaságban, Ecuadorban, Mexikóban és Panamában az IADB-vel partnerségben GPA-kat hoztak létre. A Közel-Keleten és Észak-Afrikában Egyiptom és Jordánia, Ázsiában pedig Kazahsztán és Japán ad otthont a nemek közötti egyenlőség GPA-inak.

 

Az illusztráción: a jelenlegi ütemben mikorra várható a régiók felzárkózása a lemaradáshoz

chile

Global Gender Gap Index 2022

 

A GPA-k a Globális Tanulási Hálózat részei, amely lehetővé teszi az országok számára, hogy megismerjék és megosszák egymással tapasztalataikat. A nemek közötti egyenlőtlenségek megszüntetésében vezető szerepet játszó országok, például Svédország, Izland, Norvégia és Finnország tudáspartnerek. E skandináv országok tanulságai Egyiptom, Jordánia és Kazahsztán cselekvési terveinek kidolgozásához nyújtottak információt. Jordánia és Kazahsztán például a nemek közötti egyenlőtlenségek megszüntetését tűzte ki célul a női vezetés terén a nők minimális igazgatótanácsi képviseletére vonatkozó jogszabályok bevezetésével. Norvégia volt az első ország a világon, amely bevezette a női kvótát a vállalati igazgatótanácsokban, és bevezetése óta a nők aránya folyamatosan a törvény által előírt 40% fölött van.

Az akcelerátorországokban a vezérigazgatók és a miniszterek három éven keresztül közösen dolgoznak olyan szakpolitikán, amely segít tovább csökkenteni a nemek közötti gazdasági különbségeket országukban. A konkrét célok a következők: a nők számának növelése a vezetői pozíciókban, a nemek közötti bérszakadék csökkentése, majd megszüntetése, a nők munkaerő-piaci részvételének növelése, valamint a nemek közötti egyenlőségnek a munka jövőjébe való beépítése.

Chilében a GPA jelentős szerepet játszott a nemek közötti gazdasági különbségek csökkentésében. A szolgáltatói szektor nagyvállalatai kivételével valamennyi iparág vállalatai előrelépést értek el a nemek közötti egyenlőség előmozdítása és a nemek közötti bérszakadék csökkentése terén. Különösen figyelemre méltók a nagy feldolgozóipari vállalatok, amelyek közel 90%-os csökkenéssel gyakorlatilag megszüntették a nemek közötti egyenlőtlenségeket a bérszintek tekintetében. A szolgáltató kkv-k szintén jelentős előrelépést értek el, és három év alatt 80%-kal csökkentették a bérek közötti egyenlőtlenségeket. Ma ebben az ágazatban a férfiaknak kedvező bérkülönbség mindössze 1,2%.

A teljes cikk angolul ide kattintva olvasható.

 

Fordította: Dandoy Gabriella

A cikk megjelenéséhez köszönjük az LSI Alapítvány és a United Way Magyarország támogatását!

LSI logo               United Way logo