Online fórum az ICDL-ről

 

2022. szeptember 15-én került megrendezésre az ICDL vizsgaközpontok országos fóruma. A két külföldi előadóval is fémjelzett online eseményen a nemzetközi vizsgáztatás jelenlegi helyzetén és a vizsgáztatás újdonságain kívül a Neumann Társaság jubileumi programsorozatáról is szó esett.

A Neumann 120 Emlékév számtalan bekapcsolódási lehetőséget jelent az ICDL vizsgaközpontok számára is, hangoztatta előadásában Szalay Imre, a Neumann Társaság igazgatója. Az országosan egész évben zajló programok többségén bárki részt vehet. Többek között informatikai és művészeti versenyek is meghirdetésre kerülnek, ezekre diákok is pályázhatnak, az iskolák pedig otthont adhatnak a Neumann János életéről összeállításra kerülő vándorkiállításnak. A 2023. év azonban nemcsak a Társaság névadójáról szól, hanem az IOI, vagyis a Nemzetközi Informatikai Diákolimpia éve is lesz, amelynek rendezésében a Társaság több évtizedes tehetséggondozási tevékenysége okán kapott ismét szerepet.

Az ICDL nemzetközi alapítvány európai regionális igazgatójának, Linda Keane-nek az előadását feliratozással, felvételről hallhatták a résztvevők, amely előadásforma rugalmassága miatt akár követendő is lehet a jövőben. Az igazgató szerint az ICDL jövője abban rejlik, hogy a mára már sokrétű digitális tudást a társadalmi, egyéni igényeknek megfelelően kell „osztályozni”, ehhez az Alapítvány a különböző célcsoportok számára összeállított „csomagokat” javasol. (Linda Keane előadását lásd még: külön cikkben ismertetjük és tesszük közzé teljes terjedelemben).

A másik külföldi előadó a Sophia elnevezésű automatikus adminisztrációs és vizsgaszoftvert fejlesztő és működtető osztrák cég ügyvezető igazgatója, Thomas Geretschläger volt, aki ismertette a Sophia programban történt fejlesztéseket, amelynek eredményeképpen már tíz modulból lehet automatikusan vizsgát tenni. Az elmúlt időszakban került kifejlesztésre az ingyenes, bárki számára elérhető DEMO vizsga is, a legfrissebb újdonság pedig az Adaptív tréning program, amely interaktív módon gyakoroltatja a szükséges ismereteket.

A magyarországi ICDL aktuális helyzetéről Rákosi Szilvia, az ICDL Iroda főmunkatársa számolt be. Pozitívumként értékelte, hogy sok vizsgaközpont már sok éve a nehézségek ellenére is fontosnak tartja, hogy a tanulókat eljuttassa a digitális kompetenciák nemzetközi tanúsítványának megszerzéséig. Az Iroda folyamatos fejlesztésekkel, kedvezményekkel kíván a vizsgaközpontok, vizsgázók igényeinek megfelelni. A tervek szerint a nemzetközi minőségbiztosítási rendszerrel összhangban kialakításra kerül a magyar minőségbiztosítási rendszer is, amelyben a hangsúly a személyes, helyszíni látogatásokról az online-re helyeződik át. Ugyanakkor a személyes találkozókról sem szabad lemondani, de ezek a vizsgaközpontok jelzése, hívása alapján történnek majd. Az Adaptív tréninggel kapcsolatban Rákosi Szilvia még elmondta, hogy a pilot időszakban, azaz 2022. szeptember 15-től október 15-ig a fejlesztő céggel való egyeztetés eredményeképpen, azt még ingyenesen lehet használni, ezt követően viszont modulonként 3000 Ft-ért lehet megvásárolni.

Társaságunk az ICDL Kihívás! akció szabályait, a jelentkezési tudnivalóit  is ismertette. Az akció hivatalosan az ICDL Fórummal vette kezdetét, ugyanis 2022. szeptember 15-től jelentkezhettek a kihívásra azok, akik az ICDL BASE bizonyítvány megszerzésére vállalkoznak az akció ideje alatt, azaz ez év végéig, és a szerencsések a jutalomsorsoláson értékes nyereményeket is kaphatnak. (Lásd még külön cikkünket)

 

 

 

 

Címke