Nagy megmérettetésre készül az Edutus kelet-közép európai hálózata   

Az Edutus - WRO Hungary sajtóközleménye

 

Három év után újra találkoznak a világ fiatal robotépítői és innovátorai. November 17-19 között Dortmundban kerül megrendezésre a World Robot Olympiad 2022-es Világdöntője. A versenyen az Edutus Egyetem jóvoltából Magyarország mellett további nyolc ország általános és középiskolás diákjai is részt vehetnek. 

Három hosszú év kihagyás után - a 2019-ben Magyarországon az Edutus Egyetem által megszervezett Világdöntőt követően - az egész globális közösségre kiterjedően most találkoznak először újra személyesen a World Robot Olympiad (WRO) versenysorozatban részt vevő robotépítő és -programozó, valamint újító vénájú általános és középiskolás fiatalok. A világjárvány nehéz évei után a világ minden tájáról, összesen 73 ország, 365 csapata érkezik Dortmundba nagy várakozással, hogy a három napos robotikai fesztiválon megmérettesse magát. A kelet-közép európai hálózat magját adó, 2014 óta intenzíven fejlődő magyar WRO közösséget idén öt csapat képviseli majd.
 
•    AREA5 csapat

RoboMission kategória Elementary korosztály (8-12 év közötti korosztály) 
 
•    STORMS csapat

RoboMission kategória Junior korosztály (11-15 év közötti korosztály) 
 
•    Maros Robo Team csapat

RoboMission kategória Senior korosztály (14-19 év közötti korosztály) 
 
•    BánkiRobot csapat

Future Innovators kategória Senior korosztály (11-15 év közötti korosztály) 
 
•    BODA csapat

RoboSports kategória (11-19 év közötti korosztály)

WRO magyar csapat

A pandémia időszaka alatt, bár a nemzetközi WRO közösség is komoly veszteségeket szenvedett el, az Edutus Egyetem jelentős fejlesztéseket hajtott végre. Az időszak alatt, egy a Magyar Kormány támogatását is élvező program keretében 11 olyan kelet-közép európai országba vitte el WRO versenysorozat hírét, illetve szervezési know-how-ját, melyben korábban nem rendeztek a világszervezet által elismert versenyt.
Az így kialakított Edutus East-Cental Europe Network országaiban (Szlovákia, Csehország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Grúzia, Szerbia, Horvátország, Szlovénia, Bosznia és Hercegovina, Montenegró) rendezett versenyeken 2022-ben mintegy hétszáz fiatal tehetett tanúbizonyságot a programozási ismeretein túl, a sikeres versenyzéshez elengedhetetlen „soft” kompetenciák, mint pl. csapatmunka, kommunikáció, kritikus gondolkodás, projekt szemlélet, vagy a korlátos erőforrásokkal való gazdálkodás területén is, melyek a mai munkaerőpiacon is elengedhetetlen tulajdonságok. A sikeresen lebonyolított versenyeknek köszönhetően az új, Edutus Egyetem által támogatott országokat nyolc nemzet 24 csapata fogja képviselni a németországi Világdöntőn.

Az Edutus Egyetemen joggal bízhatnak a magyar, illetve az Edutus ECE Network delegáció sikeres szereplésében. A WRO Világdöntőjére kijutott csapatok számára ugyanis az Egyetem Balatonfüreden a BME Tudásközpontjában nyári felkészítő tábort szervezett. A nemzeti versenyek díjazásának keretében biztosította a 29 Világdöntőre továbbjutó csapat számára, hogy egyfajta előversenyként részt vegyenek szeptember elején az Edutus Egyetem által Magyarországon megrendezett nemzetközi Friendship Invitational meghívásos versenyen, mely a Világdöntő mellett a WRO mozgalom második legfontosabb találkozója.

Az Edutus Egyetem komoly szerepet játszik a nemzetközi versenysorozat, így a Világdöntő lebonyolításában is. A versenyző csapatokon túl 10 jelentős nemzetközi tapasztalattal rendelkező bíróval, illetve zsűritaggal segíti majd az intézmény a nagyszabású rendezvény sikeres megszervezését.