Megnyitottuk a Hommage à Neumann kiállítást

Szalay Imre ügyvezető köszöntő gondolatai

A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság nevében szeretettel köszöntöm itt, a Babits Mihály Kulturális Központban a Hommage a Neumann kiállítást és megnyitójának résztvevőit, külön is a Neumann Nemzetközi Tehetségkutató Programtermék Verseny pályázóit, zsűrijét, s a Kovács Győző szellemében ezt a versenyt rendületlenül és lelkesen szervező I. Béla Gimnázium vezetőjét és tanárait.

Hommage a Neumann

A Neumann Társaság 1968 óta fogja össze a számítógépeseket, informatikusokat, a komputertudomány művelőit, s mivel napjainkra a digitális világ mindenkit elér, ezért a legszélesebb körben igyekszik a digitális tudás általános szükségességét közvetíteni.

A kiállítás kapcsolódik a társaságunk névadója, Neumann János - aki 1903 december 28-án született Budapesten - születésének 120. évfordulóját köszöntő tisztelgéshez. Ebben az évben nagyon sok esemény, konferencia, előadás, kiállítás emlékezik meg szervezésünkben is Neumann életműve előtt. Ezekről a neumann120.hu oldalon mindenki értesülhet, s itt gyűlnek a róla szóló cikkek, fotók, de a grafikai, művészeti alkotások is.

Hommage a Neumann

Neumann matematikai gondolkodásmóddal adott választ egy sor, az emberiség számára fontos, gyakorlati kérdésre, beleértve a modern, hatékony számítógépek elveinek megalkotását is. De megkerülhetetlen eredményei vannak a kvantumelmélet, a játékelmélet, a logika, a matematikai fizika alapozó elméletében, ugyanakkor a tiszta matematika gyakorlati alkalmazásának is úttörője volt (atom kísérletek, meteorológia, közgazdaságtan, automaták).

Hommage a Neumann

A Neumann emlékévnek fontos célkitűzése, hogy e kiemelkedő és különleges tudósunk nevét -akit Nobel-díjas kortársai mondtak zseninek - minél többek megismerjék, büszkék lehessünk a modern világ kialakításában hozott magyar hozzájárulásra, amit többek közt az USA-ban dolgozó Marslakó teamünk Neumann vezetésével megtett.

Hommage a Neumann

Az életmű szakmai tartalmát bemutató eseményeken és vándorkiállításon túl szeretnénk szélesebb közönség köréhez eljuttatni hírét. Ennek az elérését célozza a „Túléljük-e a technikát” (Neumann-i) mottóval meghirdetett és sikeresen lezárult sci-fi novella pályázatunk a Galaktika Magazinnal, s a még futó kreatív képzőművészeti pályázat a középiskolás diákok számára, hogy Neumann életművének a jelenkor ifjú nemzedékeire gyakorolt hatását erősítsük.

Hommage a Neumann

S ennek a tudományon túlnyúló törekvésnek eredménye az a 150 alkotás, ami a Magyar Elektrográfiai Társasággal közösen szervezett Hommage a Neumann felhívásunkra érkezett be. Már elmondható, hogy minőségi képzőművészeti alkotások készültek, s reflektáltak a magyar géniusz életművére, emlékezetére úgy, hogy a 21. század kihívásait és formavilágát jelenítik meg, s a komputerművészet legjobb hagyományába illeszkednek.

Hommage a Neumann

Örülünk, hogy itt mutathatjuk be először az ebből az anyagból készült első válogatást Szekszárdon, ahol sok szál összeér: itt, a Babits Művelődési Központban, amely a MET kiállítások állandó otthona, s most, amikor a Neumann Programtermék Verseny zajlik, ahol egyébként a jövő tehetségei is jelentkeztek grafikai és animációs munkákkal. Nyilván ebben a kiállítótérben nem tudunk minden munkát bemutatni, de a művekből különböző válogatásokkal számos helyen rendezünk képzőművészeti kiállítást, így megjelennek az alkotások a Budapest Tavaszi Fesztiválon, Egerben, Szegeden, s Budapest számos galériájában is.

Köszönjük a Magyar Elektrográfiai Társaságnak, és vezetőjének, Haász Ágnesnek és vele dolgozó társainak azt a kiváló együttműködést, amivel ez a pályázat, ez a mai alkalom létrejött, s köszönjük a gimnáziumnak, a városnak és a régiónak, hogy jó szívvel fogadta be ezt a kiállítást, s a Neumann Jánosról való megemlékezést.

Nagyon jó érzés, hogy a Neumann év kapcsán nevének említésére mindenütt pozitív fogadtatással találkoztunk. Reméljük és kívánjuk, hogy sok látogató legyen itt is másutt is, s ők is jól fogadják az alkotásokat, s így teljesülhet az a közös célunk, hogy friss igazi alkotásokkal mutassuk be, hozzuk közelebb Neumann Jánost a maiaknak, a nagy tudóst méltó helyre emelve a hazai emlékezetbe.