Balatonfüreden is tisztelegtünk Neumann János előtt

Május 26-án emlékfát ültettünk a #neumann120 évben, a Tagore sétányon Neumann Jánosnak. Nobel-díjasok fái között egy olyan tudósnak, akit Nobel-díjas kortársai tartottak a legnagyobb zseninek.

Balatonfüred önkormányzata nevében dr. Bóka István polgármester, a Zsidó Kiválóságok Háza nevében dr. Olti Ferenc kuratóriumi elnök, a Neumann Társaság - NJSZT képviseletében dr. Beck György elnök ültette el a fát - és írtak be a város emlékkönyvébe.

Olti Ferenc és dr. Olti Ferenc az emlékkönyvnél
Olti Ferenc és dr. Beck György

Az eseményen köszöntötte a megjelenteket Prof. Dr. Gulácsi László, az Óbudai Egyetem rektorhelyettese is. Nagyon örülünk, hogy az NJSZT és a ZSKH kezdeményezését támogatta Balatonfüred Önkormányzata. Köszönjük!

Faültetés Neumann János emlékére

Az esemény egy minikonferenciával és digitális kiállításmegnyitóval folytatódott a Zsidó Kiválóságok Házában.

 

"Valami bizarr érdeklődés támadt bennem a számítás technikája iránt" - írta egy levelében Neumann János 80 évvel ezelőtt. Ezt a meglepő mondatot Dömölki Bálint, az NJSZT tiszteletbeli elnöke idézte fel a konferencián. S hogy ebből a "bizarr" érdeklődésből, mint magból micsoda fa sarjadt!

A számítógépek "olyan feladatokat is meg fognak majd oldani, amelyek jelenleg még szóba sem jöhetnek" - ez is Neumann prognózisa volt, az Idézhető Neumann János című könyvünk szerzője, Hargittai István akadémikus említette sok más, az informatika mellett például a klímával kapcsolatos gondolat mellett is.

S hogy hogyan hat Neumann a mai MI-kutatásokra?

A digitális számítógépek nemzedékei számára meghatározó Neumann-elvek meghaladhatóak, de a neumanni hatás máshol is tetten érhető: a játékelmélete is fontos ihletadója a gépi tanulás kutatóinak! Hiteles szakember bizonyította ezt, alelnökünk, Gulyás László, az ELTE Informatikai Kar MI tanszék docense.

Három fantasztikus előadást hallhattunk - a videókat meg fogjuk osztani a Zsidó Kiválóságok Háza felületeiről.

Érdemes felkeresni a balatonfüredi intézményt, ahol az állandó kiállítás digitális bemutatóiban is szerepel Neumann János - és most négy képernyőt mi is megtöltöttünk az elkövetkező hetekre a SZTAKI támogatásával digitalizált tablóinkkal, a Magyar Elektrográfiai Társaság / MET képzőművészeti alkotásaival és a jubileumi év eseményeit bemutató diákkal!

Ajánljuk!