Az ország legnagyobb ördöglakat-tárlata a Neumann Társaság Informatika Történeti Kiállításán

Minden korábbinál részletesebb időszaki tárlat nyílt a szegedi Szent-Györgyi Albert Agórában, a Neumann Társaság Informatika Történeti Kiállításán, ahol több száz különböző logikai játék tekinthető meg, ezzel átfogó képet kapunk a különböző típusokról, a leghíresebb tervezőkről, gyűjteményekről és az ördöglakatok történetéről is.

Játszani mindenki szeret, a játék kikapcsol, a játék feltölt, sőt: játék közben lehet a legkönnyebben tanulni. A Kézzelfogható logika című időszaki kiállítás olyan világba enged bepillantást, ahol a játék a fentieken túl gondolkodtat is. A tárlaton több száz különböző logikai játék tekinthető meg, az interaktív sarokban pedig számos játékot ki is próbálhatnak az érdeklődők.

Ördöglakat

Az időszaki kiállításon négy elhivatott magángyűjtő - Bozóki Sándor, Gál Péter, Prémecz Gergely és Vígh Viktor - ördöglakatjait lehet megtekinteni, így a tárlat átfogó képet ad az ördöglakatok különböző típusairól, a leghíresebb tervezőkről, gyűjteményekről és az ördöglakatok történetéről is. Magyarországon ekkora gyűjteménynek helyet adó kiállítást a logikai játékok ezen altípusából korábban még sosem rendeztek.

Ördöglakat

Az ördöglakat-kiállítást 2024. február 29-ig lehet díjmentesen megtekinteni a szegedi Szent-Györgyi Albert Agora földszintjén, illetve két emeletén. Az #neumann120 emlékév kapcsán érdemes felkeresni a nyitvatartási időben belépődíjjal látogatható Informatika  Történeti Kiállítást, hiszen itt az idén 120 éve született Neumann János szellemében az informatikatörténet mérföldköveit, a Neumann-elvű számítógépek generációit lehet megtekinteni. Az ördöglakat kiállítás jelentős része az ITK időszaki kiállítóterében csodálható meg.

Szegeden 2023. augusztus 28. és szeptember 4. között ugyancsak fókuszba kerül az informatika, hiszen itt zajlik majd a Nemzetközi Informatikai Diákolimpia (IOI) több száz diák részvételével.

A #neumann120 emlékév kapcsán a Neumann Társaság egy dedikált honlapot indított, amely a www.neumann120.hu címen érhető el. Ezen az oldalon minden fontos információ megtalálható a 2023-as emlékév kapcsán zajló eseményekről, a Kaleidoszkóp menüpont alatt pedig Neumann János életéből fennmaradt vizuális emlékeket lehet böngészni.