Magabiztosan és biztonságosan! - Meetup a kiberbiztonság jegyében

Magabiztosan és biztonságosan! címmel tartotta meg a Neumann Társaság könyvbemutatóját 2023. október 27-én. Az Európai Kiberbiztonsági Hónap keretében két, már korábban elkészült, azonban most nemrégiben megújított és aktualitásokkal kiegészített könyv került ismertetésre: az ICDL Elektronikus hitelesség, elektronikus aláírás és az IT biztonság közérthetően elnevezésű kötetek.    

Az online rendezvényen félszázan hallgatták meg a szerzők, Dr. Erdősi Péter Máté és Solymos Ákos, valamint a szakmai lektor, Dr. Keszthelyi András gondolatait az igencsak egyre fontosabbá váló témáról. Mint ahogyan a lektor kiemelte, napjainkra ugyanolyan paradigma váltás jellemző, mint amilyen a maga korában a gőzgép vagy a könyvnyomtatás feltalálása volt. A digitalizációval a kibertérbe helyeződik át az életünkkel kapcsolatos legkülönfélébb ügyek intézése, amely számtalan veszélyt rejt magába. Éppen ezért soha nem volt olyan fontos az információtechnológia biztonságos használata, mint ma. Sőt, mint ahogyan Solymos Ákos is felhívta erre a figyelmet, azzal, hogy egyre többen és egyre több mindenre alkalmazzuk a világháló és a technika nyújtotta előnyöket, rendkívül megnőtt a csalások és visszaélések száma. Ezért alapvető érdek a tudatos internethasználat. Az IT biztonság közérthetően népszerűsítő szakirodalom frissített változatában a korábbi, 2019-es kiadás óta, amelyet mintegy 12 ezren töltöttek le, olyan új témák is bekerültek, mint például a mesterséges intelligencia, a mobileszközök biztonsága, a pszichológiai manipuláció (social engineering) különféle típusai.

„A digitalizációnak nincs értelme hitelesség nélkül” - vallja Dr. Erdősi Péter Máté, az ICDL Elektronikus hitelesség, elektronikus aláírás könyv szerzője. Az aktualizált kötetében részletes leírást találhatunk arról, hogy a hitelesítés különböző formáinak alkalmazásához milyen technikai feltételeknek kell teljesülnie, és hogy jelenleg milyen módon lehet azokat használni. A szerző példaként Észtországot említette, ahol a digitalizáció, az elektronikus azonosítás, hitelesítés, ügyintézés magas szinten működik, igaz, ezt egy hét éves felkészülés, a lakosság körében történő népszerűsítés és oktatás előzte meg. 

IT biztonság közérthetően – szerzők: Dr. Erdősi Péter Máté és Solymos Ákos

Támogatók: Quadron Kibervédelmi Zrt., Időmérték Kft.

ICDL elektronikus hitelesség, elektronikus aláírás – szerző: Dr. Erdősi Péter Máté

Szakmai lektor (mindkét könyvnél): Dr. Keszthelyi András

Támogatók: MELASZ, Időmérték Kft.

Kiadó: Neumann Társaság

Címke