2024. február 1-től változik az ICDL vizsgaközpontok működési szabályzata

Mint minden évben, jövőre is február elsején lépnek életbe az ICDL vizsgaközpontok működési szabályzatának aktuális évre vonatkozó kisebb-nagyobb módosításai. Az utóbbi esztendőkben jelentős változást jelentett például a Sophia vizsgaszoftver használata, és ezzel az automatikus vizsgáztatás bevezetése, vagy akár a távoli vizsgák megszervezésének lehetősége.

2024-től a Társaság nem tervez nagyobb léptékű változásokat, a módosítások egyrészt a már napi szinten megvalósuló gyakorlat szabályzatba való beültetését, illetve az automatikusan letehető vizsgamodulok számát érintik.

A vizsgaközpontok minőségbiztosítása kapcsán a „kor szellemét követve”, 2023-ban bevezettük az online ellenőrzést és kapcsolattartást. Míg a korábbi években minden központot személyesen látogattunk meg, ez most a kibertérben valósul meg. Az eddigi tapasztalatok szerint az online ellenőrzések gördülékenyen és hatékonyan zajlanak, bár egy-egy esetben természetesen nem mondunk le a személyes kapcsolattartásról sem.

Gyarapodnak az automatikus vizsgával letehető modulok is: jövőre az Advanced modulokból is már szintén rendelkezésre állnak majd az automatikus vizsgafeladatok, mind a négy Advanced modul, vagyis a Szövegszerkesztés, Táblázatkezelés, Adatbázis-kezelés és a Prezentáció esetében is.

Az Advanced vizsgamodulok Syllabusai tartalmazzák a modulok követelményeit, míg a feladatok – a többi automatikus vizsgamodulhoz hasonlóan – továbbra sem nyilvánosak. A vizsgára való felkészüléshez a demo vizsgák, a próbavizsgák, valamint az adaptív tréning ajánlott, igaz, ez utóbbiak a bevezetést követően készülnek csak el. Szintén újdonság, hogy az Advanced automatikus vizsgákat a többi moduléhoz hasonlóan 45 perc alatt lehet teljesíteni. Az Advanced manuálisan letehető vizsgamodulokra a szabályzat szerint 60 perc állt rendelkezésre, ez rövidül most az automatikus vizsgákkal. Ezzel együtt a szabályzat szerint az Advanced automatikus modulokból bármelyik vizsgáztató tarthat majd vizsgát, míg eddig a manuális vizsgák esetében csak azok, akik erre külön jogosultságot szereztek.  

Ez utóbbi változás azért is fontos, mert a 2024-es felsőoktatási felvételi plusz pontszámokba például a BME (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) elég magas pontszámmal, a maximálisan 100-ból 75 ponttal számítja be az Advanced modulok teljesítését.

Rákosi Szilvia, ICDL Iroda

Címke