Minden versenyszervezőt és az ipari robotika nagyjait is várja a Neumann Társaság Robotika Szakosztálya

Új alelnökökkel és várhatóan új munkacsoportokkal erősít a Neumann Társaság Robotika Szakosztálya, amely egységes keretbe szervezve segíti a hazai robotika versenyszervezőket – és keresi a kapcsolódásokat az ipari robotika képviselői felé.

A Robotika Szakosztály vezetését Abán Csaba, a Baptista Szeretetszolgálat Tarján-emlékérmes robotika oktatója 2023 végén vette át. Saját tapasztalataiból is adódóan a szakosztály jelenleg a robotikai tehetséggondozás terén tölt be kezdeményező szerepet, a cél az óvodásoktól az egyetemistákig a robotika versenyzők és szervezők közös képviselete, egységes értékelési rendszer kidolgozása. E mellett a szakosztály folyamatosan keresi a kapcsolatot a professzionális robotika képviselőivel is – akikre támogatóként, az NJSZT szervezeti tagjaiként, de kutatóként is számít.

MIRK 2022
Diákok és egy speciális robot a Magyar Ifjúsági Robot Kupán.

A Robotika Szakosztály 2024. január 16-án tartott online közgyűlésén a szakosztály két új alelnököt választott a külföldi elfoglaltságai miatt visszavonuló Dudás Dávid helyett.

A szakosztály új alelnökeként Nemes József, az ELTE Savaria Műszaki Intézet docense, Neumann-díjas, az NJSZT Vas Megyei Területi Szervezet vezetője az egyetemekkel való kapcsolattartásért felel, a cél a közös lobbi annak érdekében, hogy a legrangosabb, minősített robotika versenyeken elért eredményeket a műszaki felsőoktatási intézmények pontszámmal vegyék figyelembe a felvételinél.

A szakosztály új alelnökeként Kiss András a közoktatás szereplőivel való kapcsolattartásért felel, kiemelten az óvodapedagógiai és az általános iskolai szférában, melyek az eddigi versenyrendszerekben kevésbé voltak megszólítottak.

A Robotika Szakosztály Felsőoktatási Szakértői Munkacsoportot alapított. A munkacsoport vezetését Galambos Péter professzor, az Óbudai Egyetem Bejczy Antal Intelligens Robotikai Központ igazgatója vállalta el. A munkacsoport a robotika versenyekre vonatkozó értékelési rendszer kidolgozását és a versenyminősítést fogja szakmailag támogatni.

Abán Csaba tájékoztatása szerint a Neumann Társaság támogatásával működő Magyar Ifjúsági Robot Kupa, szombathelyi RobOlimpia versenyek mellett az ország legtöbb jelentős robotika versenyszervezőjét megkeresték, számukra külön munkacsoport alakul.

MIKR 2022
Versenyzők és szervezők a Magyar Ifjúsági Robot Kupán.

A Robotika Szakosztály idén is frissíti egységes versenynaptárát – és kész ismét csatlakozni a Neumann Társaság sikeres online meetup-sorozatához, a Versenyben a robotok! című, korábbi meetup új résztvevőkkel, megszólalókkal való megismétlésével. A robotikai versenypiramis kapcsán keresik a kapcsolatot az NJSZT Tehetséggondozási Szakosztályával is, figyelembe véve annak jó gyakorlatait.

A Robotika Szakosztály tervei közé tartozik egy ipari robotikai munkacsoport megszervezése is.