Beszámoló a Versenyben a Robotok II. meetupunkról

Február 29-én, Versenyben a Robotok II. címmel tartotta a Neumann Társaság legújabb meetupját, online. Összefoglalónkat olvashatjátok.

A rendezvényt élénk érdeklődés övezte. Az érdekelt felek felismerték, hogy a tét az újjáalakult robotika-közösségünkben való aktív részvétel: most megy fel a függöny.

Ezzel a sorozattal – mely a korábbi, Versenyben a Robotok meetupunk folytatása – az elsődleges célunk az egyes hazai versenyekről körképet adni, s ezáltal az egyes szakmai műhelyek együttműködését, átjárását katalizálni.

Ezúttal két versenyt ismerhettünk meg közelebbről.

A meetupot Képes Gábor vezette fel és moderálta. Elsőként Abán Csaba, a nemrég megújult Robotika szakoszályunk elnöke köszöntötte röviden a részvevőket. Felhívta a figyelmet a generációk lényeglátásának változására, illetve a szakosztály alapvető céljára, hogy a jelentősebb robotika-versenyek szervezői együttműködésükkel sikert érhetnek el a tehetségfelismerés és a felsőoktatási intézmények többletpont-beszámítása terén végzett lobbitevékenységben. Sikerként könyvelhető el a hazai robotika versenynaptár, mely a honlapunkon elérhető.

A meetup első versenyét, az első alkalommal 2019-ben megrendezett Robot Exactlont Bakti András Tamás mutatta be. A versenyt a Nyíregyházi SzC Széchenyi István Technikum rendezi, 10-15 éves korosztálynak, tehát általános iskolásoknak, pályaorientációs hátsó szándékkal. Az idei, IV. verseny április 12-én lesz, eddig egy tucat csapat nevezett. A verseny alkalmas tehetségfelfedezésre, a soft skillek fejlesztésére, a versenyhelyzet megélésére, jártasság-szerzésre. A programozáshoz viszonyítva a kódolás eredményessége kézzelfoghatóbb és látványosabb a roboton bemutatva.

robotexatlon

 

A második versenyt, a RobotOlimpiát Oláh Tibor mutatta be. Ez a verseny 2012 májusában indult útnak, a Hajdúböszörményi Bocskai István Gimnáziumban. Az idei verseny május 25-én lesz, nevezni május 2-ig lehet, általános- és középiskolás 2-3 fős csapattal. Az idei 5 versenyszám: akadályfutás, célbadobás, labirintus, műlesikás, szumó, minden évben egy versenyszámot lecserélnek. A versenyre való felkészülés önmagában nyereség, óriási fejlődést lehet elérni. A robotika azonnali visszajelzést ad a programozáskor, hiszen a robot vagy úgy működik, ahogy kellene, vagy nem, és ez azonnal kiderül.

robotolimpia

 

A meetupot felvételről ide kattintva lehet megtekinteni.