ICDL hírek szerte a nagyvilágból

ICDL Nairobiban

Az Afrikai Ifjúsági Vezetői Fórumon az ICDL nagykövete, Tabitha Mutinda szenátor Nelson Mandela szavait idézte: „Az oktatás a legerősebb fegyver, amellyel megváltoztathatod a világot”. A politikus asszony a rendezvényen a Szent Pál Egyetem neves magánegyetemre járó diákok részére nyújtott át jelentősebb összegű támogatást, ők lesznek azok, akik elsőként szerezhetnek Nairobiban ICDL tanúsítványt.

A Szent Pál Egyetem jelenleg akkreditációs folyamaton megy keresztül, azért, hogy ICDL vizsgaközponttá váljon. Az egyetem felső vezetése megerősítette, hogy rendületlenül támogatja a digitális írástudás tantervbe való beépítését, jelezve ezzel elkötelezettségüket a digitális korszakra felkészült, jól képzett diplomások nevelése iránt.

 

Érettségi helyett ICDL a Cseh Köztársaságban

A cseh iskolákban a digitális írástudás elterjesztése érdekében az Oktatási, Ifjúsági és Sportminisztérium nemrégiben elindított egy kísérleti projektet, amely beemeli a közoktatásba a különféle nemzetközi digitális kompetencia bizonyítványokat, így az ICDL-t is. Ennek alapján az iskolákban lehetőség nyílik arra, hogy az informatika érettségit kiváltsa valamelyik nemzetközileg elismert digitális kompetencia tanúsítvány. A nemzetközileg elismert bizonyítványok – köztük az ICDL – elismerésével a kezdeményezés Csehországot a globális digitális írástudási kezdeményezések élvonalába helyezi, biztosítva, hogy a diákok a digitális korszakban alapvető készségekkel rendelkezzenek.

1

Ázsiai és csendes-óceáni diákok mérik össze ICDL tudásukat

2024-ben hetedik alkalommal rendezik meg az ázsiai és a csendes-óceáni térségben az ICDL Asia Digital Challenge rendezvényt, amelyet az ICDL Asia szervez, és az Enterprise Ireland, valamint a Skillsbox is támogat. A kihívás célja, hogy a diákok olyan gyakorlati digitális készségeket sajátítsanak el, amelyek relevánsak az iskolai tanulmányaik során, és elengedhetetlenek a mai munkaerő-piacon és a jövőben, a digitális környezetben végzett sokszínű szakmai tevékenységekhez.

A versenyre idéntől már nemcsak a középiskolások és egyetemi hallgatók, hanem már általános iskolások is benevezhetnek. A Digital Challenge 2024 márciusa és szeptembere között zajlik, a döntő és a díjkiosztó az ICDL Asia Digital Literacy Day 2024 keretében, 2024. november 27-én lesz.

A megmérettetésre jelentkezők hozzáférést kaphatnak ICDL tananyagokhoz, és ICDL minősítést is szerezhetnek. Azok a versenyzők, akik sikeresen teljesítik a versenyben az ICDL modulvizsgákat, nemzetközileg elismert ICDL-profile tanúsítványt és eBadge-eket kapnak, ezen kívül pedig minden döntőbe jutott versenyző digitális részvételi tanúsítványt „vehet át”.

 

ICDL az ugandai Light of Life Nemzetközi Keresztény Iskolában (LOLICS)

Az iskola nagy lelkesedéssel és várakozással indította el azt a programot, amelyben diákközösségek digitális képességeit kívánja fejleszteni. Az iskola igazgatója, Samuel Kawumi lelkész szerint „Akár diák, szülő vagy lelkész vagy, a mostani digitális készségeid nem biztos, hogy egy év múlva működnek, ezért mindannyiunk számára szükség van arra, hogy a LOLICS-en, mint központon keresztül ICDL digitális tanulmányokat folytassunk.”

 

Akkreditált ICDL vizsgaközpont a vietnami Phenikaa Egyetemen

Az ICDL Vietnam és a Phenikaa Egyetem együttműködésnek köszönhetően a digitális írástudás és készségfejlesztés előmozdítása felé tett úttörő lépésként az Egyetemen hivatalosan is megalakult az ICDL akkreditált vizsgaközpont. Ez a stratégiai partnerség összhangban van a Phenikaa Egyetem küldetésével, vagyis azzal, hogy továbbra is a technológiai oktatás élvonalában maradjon. Az ICDL-lel az egyetemen is elismertséget kapott a digitális jártasság globális szabványa, ezzel is hangsúlyozva az átfogó digitális készségek fontosságát a mai oktatási környezetben.

Forrás: https://icdl.org/

Címke