Informatikai pályaorientációs napot tartottunk lányoknak

2024. április 25-én lányoknak szóló informatikai pályaorientációs napot szervezett a Neumann János Számítógéptudományi Társaság Informatika Történeti Kiállítása és a Women4Cyber Hungary a szegedi Szent-Györgyi Albert Agorában.

Kónya Orsolya beszámolója az első ízben, a Women4Cyber Magyarországgal közösen megrendezett „Girls in ICT Day 2024” című rendezvényről.

A Neumann János Számítógéptudományi Társaság Informatikai Történeti Kiállítása a Women4Cyber Magyarországgal együttműködve, 550 részvevővel rendezte meg hibrid eseményét „Girls in ICT Day 2024” címmel.

Az ismeretterjesztő és pályaorientációs elemeken túl a főszerep a játékos tanulásé volt, mellyel a diákok a helyszínen és a digitális térben is előszeretettel éltek.

Talyigás Judit, az NJSZT e-Hétköznapok szakosztálya elnöke az előadásában a hazai informatikatörténet női alakjait vonultatta fel, bemutatva számos kiválóságot, aki hazánkban ezen a területen dolgozott – vagy dolgozik a mai napig. Az előadás külön figyelmet fordított Dán Klára – Neumann János felesége – és Péter Rózsa munkásságának, akik tiszteletére a rendezvény részeként tablók avatására is sor került, melyeknek e naptól fogva a hazai informatika nagyjainak dicsőségcsarnoka ad helyet.

4
Talyigás Judit előadása

A Neumann Társaság Női példaképek az informatikatörténetben diákpályázatának első helyezettje a Radia Perlman munkásságát és személyiségét bemutató Mackintosh Esther munkája lett. A pályamű lenyűgöző, fontosnak érezzük megemlíteni, hogy az alkotó mindössze 13 éves. A videós pályamű ide kattintva tekinthető meg.

Esther
Mackintosh Esther átveszi a pályázat győztesének járó oklevelet Kónya Orsolyától (fotó: Dallos Zsolt)

Az informatikus szakmák rejtélyeit és a női vezetői lét ezen területen fellépő könnyebb és nehezebb pillanatait is bemutató előadást Polereczki Andreától hallgathattuk meg, aki a Women4Cyber Hungary alapító és kuratóriumi tagja. Gyakorló szakemberként személyes történetekkel és a mindennapokat leegyszerűsítő fortélyokkal is ellátta a közönséget.

5
Polereczki Andrea előadása

Az előadások után mind a helyszínen, mind a digitális térben fejtörők, rejtvények, játékok és szabaduló szobák, valamint VR szemüveges kalandok várták a szórakozva tanulni vágyókat. Akiknek pedig a pályaválasztás és a munkakeresés került inkább a fókuszba, kérdéseiket feltéve visszajelzésük szerint hasznos tanácsokkal gazdagodtak és elmondásuk szerint sokat tanultak.

3

 

Hisszük és valljuk, hogy az ilyen pillanatok, események azok, melyekkel megmutathatjuk a jövő generációinak az informatikai szakma szépségét és segíthetjük őket a pályára lépésben vagy az útkeresésben, az IT mélyebb ismereteket igénylő területei felé.

Köszönjük előadóinknak, a helyszínen lévő kollégáinknak és minden kedves résztvevőnknek, hogy egy ilyen csodálatos napot tölthettünk együtt. Találkozunk jövőre!

Fotók: Dallos Zsolt