Beszámoló a VI. Szombathelyi Robotépítő és Programozó Versenyről

Hatodik alkalommal rendeztük meg a Szombathelyi Robotépítő és Programozó Versenyt.

8
Fotók: Műszaki és Természettudományi Kultúráért Egyesület

2024. május 30-án Szombathelyen, az AGORA Savaria Művelődési és Sportház nagytermében zajlottak a versenyek. Április 22-ig 20 csapat adta be jelentkezését 49 csapattaggal. A versenynapon mind a 20 csapat regisztrált. A terepasztal junior kategóriában 6 csapat, a terepasztal senior kategóriában 7 csapat, a labirintus versenyszámban 12 csapat, míg a labirintus mentőakcióban 5 csapat indult. Az idei versenyre a csapatok a következő településekről és intézményekből érkeztek.

1

  • Budapesti Műszaki SZC Egressy Gábor Két Tanítási Nyelvű Technikum, 3 csapat
  • Győrvári Béri Balogh Ádám Általános Iskola, 1 csapat
  • Sopron Családi csapat, 1 csapat.
  • Szombathely Logiscool, 5 csapat
  • Szombathely RoboKlub, 2 csapat
  • Szombathely RoboKlub CROM, 3 csapat
  • Vas Vármegyei SZC Barabás György Műszaki Szakképző Iskola, Sárvár, 3 csapat
  • Vas Vármegyei SZC Nádasdy Tamás Technikum és Kollégium, Csepreg, 2 csapat

A versenyzőket köszöntötte Németh Ákos SZMJV tanácsnok, és egyben megnyitotta a versenyt. Horváth Zoltán, a Savaria Kulturális és Médiaközpont Nonprofit Kft. ügyvezetője házigazdaként, míg Dr. Nemes József Miklós a rendező Műszaki és Természettudományi Kultúráért Egyesület elnökeként köszöntötte és üdvözölte a részvevőket. A megnyitót SZMJV Önkormányzata Kulturális, Oktatási és Civil Bizottságának elnöke, Putz Attila is megtisztelte jelenlétével.

4A köszöntők után Schubert József főbíró tájékoztatta a versenyzőket és a csapatvezetőket a versenyszámok alatt betartandó szabályokról, és tisztességes versenyzésre szólította fel a csapatokat.

Az első versenyszám megoldandó feladata a terepasztalon elhelyezett, színes veszélyes folyékony hulladékot tároló ballonok adott pozícióba való mozgatása volt. A verseny fél kilenckor kezdődött a robotok helyben építésével és programozásával. A bírók ellenőrizték, hogy a csapatok a versenyszabályban leírtak alapján hozták-e a készleteket és kezdték-e el összeépíteni a robotokat. Ebben 5a versenyszámban csak LEGO készletekkel lehetett indulni. A tavalyi évhez képest a feladat annyival egészült ki, hogy a ballont fel kellett emelni a robotnak, és úgy a kijelölt helyre, egy raklapra kellett elhelyezni. Mivel a ballon veszélyes folyadékot tartalmazott, így az eldőlés pontszám levonással járt.

 

A terepasztal versenyszám lebonyolítása a robotépítéssel és a programozással, valamint a 3-3 futammal az ebédszünetig tartott, majd az ebédszünet után következett a labirintus versenyszám. Ebben a versenyben LEGO és NONLEGO készletekkel is lehetett indulni, és voltak olyan csapatok, melyek a terepasztal számban is indultak, így számukra szükséges volt egy előkészületi idő biztosítása is ahhoz, hogy átalakítsák a robotmodelleket.

A labirintus asztal kialakítását a versenyzők – az előző évektől eltérően – már a versenynap kezdetén megismerhették, viszont a kiindulási és az érkezési pontot csak a futamok előtt ismerhették meg, amikor már a robotok karanténban voltak. A futamok között a tuningolás után az indulás és az érkezés pozícióját a bírók változtatták. A három futam között 20 perces tuningolási időt kaptak a csapatok.

6A labirintus versenyszám után következett a labirintus mentőexpedíció, melynek során a labirintusban eltévedt „felfedezőt” kellett kimenteni. A felfedezőt meg kellett találni a labirintusban, meg kellett „fogni” és elejtés nélkül a kiindulási pontra kellett vinni. Tavaly már szerepelt ez a versenyszám a szombathelyi robotversenyen, és ahhoz képest sokkal jobb eredmények születtek, minthogy a csapatok nagyon kreatív megoldásokkal éltek a felfedező kihozatalánál. A versenyszámok után fél ötkor következett az eredményhirdetés.

A helyezések a következőképpen alakultak.

A terepasztal junior kategóriában első lett a Szombathelyi RoboKlub CROM MargiX csapata. Második helyezett lett a Kalózok csapata, Sopronból, míg harmadik a Győrvári Béri Balogh Ádám Általános Iskola Robotbűvölők csapata lett. A terepasztal senior első helyezettje a Szombathelyi RoboKlub CROM Működik nevű csapata, ezüstérmet vehetett át a Logiscool Szombathely Lecsap Csapat csapata. Bronzérmes lett a Red Army a Szombathelyi RoboKlub-ból.

A labirintus versenyszámban az első helyezett a Szombathelyi RoboKlub CROM Működik nevű csapata, második helyezett a VVSzC Nádasdy Tamás Technikum és Kollégium 13-as szoba csapata, harmadik helyezett pedig a Vas Vármegyei SZC Barabás György Műszaki Szakképző Iskola Triumvirátus nevű csapata.

A labirintus mentőexpedíció első helyezettje a Szombathelyi RoboKlub CROM Működik nevű csapata, második helyezett Kalózok csapata Sopronból, míg a harmadik helyen a Vas Vármegyei SZC Barabás György Műszaki Szakképző Iskola GyakorlóRC csapata végzett.

9

A csapattagok az elmúlt évek szokásainak megfelelően a Műszaki és Természettudományi Kultúráért Egyesülettől, mint szervező és rendező, egy-egy feliratos pólót és tízórait kaptak. A Neumann János Számítógéptudományi Társaság minden versenyszámban szereplőnek oklevelet adományozott, az AGORA Savaria Kulturális és Médiaközpont Nonprofit Kft. – ahogy eddig is – a versenyhelyszínt térítésmentesen biztosította. A verseny lebonyolítását anyagilag támogatta Szombathely MJV Önkormányzata és az NKA Ismeretterjesztés és Környezetkultúra Kollégiuma.

A tudósításból ne maradjanak ki a szervezők és közreműködők sem. A verseny főbírója Schubert József, versenybírói feladatokat láttak el: Simon Zoltán, Horváth Máté, Dr. Gál László és Dr. Nemes József. A versenyt online is közvetítettük, itt Kártyás László végezte a technikai előkészületeket, illetve a közvetítést. A verseny részletei megtekinthetők a https://www.youtube.com/@Robotverseny_RobOlimpia/streams oldalon. A versenyen készült képek a https://www.facebook.com/muszakiestermeszettudomanyikulturaert oldalon tekinthetők meg.

7

A versenynap zárásakor tájékoztattuk a jelenlevőket, hogy az őszi RobOlimpia versenyt 2024. november 29-én rendezzük Szombathelyen, a szokásos helyszínen, de az a szokástól eltérően pénteki napon kerül megrendezésre.

A versenyzők nevében is minden támogatónak köszönjük a felajánlásokat.

Szombathely, 2024. június 6.

Dr. Nemes József Miklós, főszervező